EW Facility Services: “We willen alle lagen van de samenleving bedienen”


EW_facility_service_header

Deze week in de spotlight:
Wie: Maaike Ligtenstein-van Bree van EW Facility Services
Wat: Eind 2015 minimaal 75 extra Wajongeren
Waarom: “Vanuit visie op MVO en een veranderende arbeidsmarkt”
Hoe: Altijd een leidinggevende in de buurt voor aansturing en ondersteuning


EW Facility Services is een landelijk opererende multiservice facilitair dienstverlener.  “In totaal beschikt EW Facility Services over 3.500 medewerkers”, zegt HR-directeur Maaike Ligtenstein-van Bree. “En nu hebben we een convenant gesloten met het UWV om de instroom van Wajongeren te vergroten.”

Primair biedt  EW Facility Services schoonmaakdienstverlening, maar het bedrijf verzorgt ook aanvullende diensten als facility hosts, handyman services, receptie services en sanitaire supplies. Het werk is volgens Maaike Ligtenstein-van Bree laagdrempelig en daardoor geschikt voor een brede doelgroep. “Bij het werven van nieuwe medewerkers zoeken we naar een juiste match van persoonlijkheid en kwaliteit voor de gevraagde functie. We kijken hierbij niet zozeer naar iemands verleden of achtergrondsituatie. Dat we die nu toch langzaamaan in kaart aan het brengen zijn, komt omdat we ons als organisatie ten doel hebben gesteld nog diverser te worden. Daardoor kunnen wij alle lagen van de samenleving bedienen. Daarom willen we bijvoorbeeld ook een PSO-certificering behalen.”

Convenant
EW Facility Services sloot een convenant met het UWV om eind 2015 75 extra Wajongeren aan een baan te helpen. “Het UWV heeft een arbeidsanalyse uitgevoerd over onze schoonmaakwerkzaamheden in onder andere hotels en kantoren. Daaruit bleek dat dit werk voor het overgrote deel geschikt is voor Wajongeren.”

Dat komt voornamelijk omdat er bij EW Facility Services per object, dus op alle locaties waar zij haar diensten uitvoert, een leidinggevende ter plaatse aanwezig is. Daarnaast heeft het bedrijf al de nodige ervaring opgedaan als het gaat om jobcarving. “Zeker bij de grotere objecten, bijvoorbeeld hotels, is het goed mogelijk om taken te verdelen. Een medewerker stofzuigt bijvoorbeeld in de hotelkamer en de ander doet werkzaamheden in de badkamer. Dat biedt voldoende mogelijkheden om mensen in hun eigen kracht te laten werken.”

Draagvlak
EW Facility Services werkt met verschillende rayons en districten. Ligtenstein-van Bree is vanuit het hoofdkantoor verantwoordelijk voor het HR-beleid en ondersteunt vanuit die functie de rayonmanagers en districtsdirecteuren bij de werving en selectie. De afgelopen periode heeft ze veel tijd geïnvesteerd in het creëren van draagvlak voor de Wajongeren. “We kunnen wel centraal zo’n convenant sluiten, maar het gaat pas werken als de directe collega’s en leidinggevenden er ook achter staan.”

Ligtenstein-van Bree merkte een positieve grondhouding bij haar collega’s, maar er was ook veel onbekendheid. “Bewustwording is de eerste stap en dat kan het beste door goede voorbeelden duidelijk te communiceren. Een van onze districtsdirecteuren is al veel langer actief bezig met deze materie, dus haar verhalen konden we heel goed gebruiken. En uiteindelijk heeft het natuurlijk ook een cijfermatige kant. Dus door voorlichting te geven over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, maak je het werken met Wajongeren ook bedrijfsmatig interessant.”

EW Facility Services sloot het convenant met het UWV uit maatschappelijke betrokkenheid, maar probeert op deze manier ook in te spelen op de veranderende arbeidsmarkt. “Tot nu toe hebben we nooit moeite gehad om goede medewerkers te vinden, maar iedereen weet dat de situatie op de arbeidsmarkt verandert. Daar moet je als bedrijf nu op anticiperen. Anders ben je te laat.”

Lees de partnerpagina van EW Facility Services.

Deel dit bericht