Fair2: Een impact-hub om mensen te activeren


fair2-spotlight

Fair2 is meer dan een reisorganisatie. Het geesteskind van Caroline de Greeff is een sociale onderneming die in binnen- en buitenland fair services wil ontwikkelen. “De focus ligt op het ontwikkelen van eerlijke diensten. Dat doen we op het gebied van toerisme, maar ook door sociaal ondernemerschap te ondersteunen.

Caroline de Greeff begon nu vier jaar geleden, vanuit een passie voor internationale samenwerking, met Fair2. In eerste instantie als aanbieder van op maat gemaakte reizen naar het buitenland. Ze stimuleert daarbij mensen in ontwikkelingseconomieën diensten te ontwikkelen en aan te bieden.

Bij alle reizen die Fair2 aanbiedt, werkt De Greeff intensief samen met lokale partners. Daarnaast biedt ze mensen die vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden willen doen daar de mogelijkheden toe. “Ik geloof echt in sociaal ondernemen. Niet wachten op subsidies of zo, maar op een positieve manier voor jezelf beginnen!”

Daarom vond De Greeff alleen het aanbieden van reizen niet meer genoeg en nu ziet ze Fair2 als een koepel waarbinnen steeds nieuwe initiatieven kunnen worden ontplooid, steeds rond het thema fair services. “We begonnen met een aantal stagiairs, maar ik merkte dat er steeds meer mensen bij ons kwamen die geen werk konden vinden, maar wel gefascineerd waren door sociaal ondernemen. Dit zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarvan we er intussen ook een aantal in dienst hebben genomen. Maar het zijn doelgroepen – of het nu om ouderen of vluchtelingen gaat – die zo ontzettend veel te bieden hebben.”

Sociaal ondernemen

Daarom wil de Greeff nu een impact-hub op gaan zetten. Ieder jaar wil ze een groep van maximaal 20 mensen begeleiden om onder de koepel Fair2 eigen sociale ondernemingen op te zetten. “We richten ons op mensen die zoiets niet zo snel zelf zouden doen, bijvoorbeeld ouderen of mensen die lang aan de zijlijn hebben gestaan. Deze groep heeft behoefte aan de adviezen en begeleiding die wij kunnen bieden. ”

Binnen de impact-hub biedt Fair2 de deelnemers een werkplek en een netwerk. Maar De Greeff verwacht vooral dat mensen veel van elkaar kunnen leren. “Dus ik hoop dat er, binnen de beschermde omgeving die we willen creëren, een echte kruisbestuiving tot stand komt. Ik geloof echt in sociaal ondernemerschap.”