Familiepretpark De Waarbeek: Voor meedoen, komt meetellen


familiepretpark-de-waarbeek

Familiepretpark De Waarbeek bij Hengelo is het oudste pretpark van Nederland dat nog steeds geopend is. Sinds enkele jaren is Joris Bengevoord directeur en sinds deze zomer is het pretpark aangesloten bij de 99vanTwente. “We moeten het toch samen doen!”

De Waarbeek mag dan een roemruchte geschiedenis hebben en beschikken over een van de oudste, nog werkende stalen achtbanen ter wereld – uit 1928 – een paar jaar geleden zag het er nog somber uit voor het park. De bezoekersaantallen liepen terug en de oude eigenaren zochten een oplossing.

Die vonden ze in Joris Bengevoord en zijn compagnon Arijan van Bavel. De twee ondernemers namen het park over en bliezen het nieuw leven in. Bengevoord: “We hebben drie dingen aangepakt: de marketing van het park, de uitstraling van het park en vooral ook het personeel. Die maken immers de sfeer voor de bezoekers.”

Noem het solidariteit

Tot die tijd werkte De Waarbeek vooral met jonge oproepkrachten. Bengevoord koos voor een andere oplossing: een intensieve samenwerking met ROC-scholen in de regio en kansen voor mensen met een Wajong-status. “Onze kracht ligt in de regio, dus wilden we die band versterken en iets terugdoen. Daarnaast hebben we de intrinsieke motivatie, noem het een gevoel van solidariteit, om mensen die het wat moeilijker hebben ook bij de arbeidsmarkt te betrekken. Daar slagen we aardig in, op dit moment hebben negen Wajongers een contract bij ons.”

Na een scan van het UWV identificeerde De Waarbeek een aantal geschikte functies voor Wajongers. “De hele dag bij een attractie staan lijkt saai werk. Het is echter ook gestructureerd en je kunt het standaardiseren. Dat maakt het ideaal voor de doelgroep. En vergis je niet: het is een verantwoordelijke baan, de veiligheid en de kwaliteit moeten tiptop in orde zijn.”

Serieus nemen

Om de kwaliteit van het werk te garanderen, besteedt De Waarbeek veel tijd en energie aan de begeleiding van de Wajongers. “Elke dag komen ze even bij elkaar en de jobcoaching regelen we intern. Eerst was dat niet zo, maar dat koste met 11 verschillende jobcoaches enorm veel tijd en belangrijker: ze waren er nooit op het moment dat je ze echt nodig had. Incidenten zijn immers niet te plannen. Door het in eigen hand te houden, kunnen we meteen ingrijpen als het nodig is. Maar veel belangrijker, de mensen worden bij ons echt serieus genomen. Voor iemand mee kan doen, moet hij eerst meetellen. Al die Wajongers hadden een veel te negatief beeld van zichzelf, dat moesten we eerst doorbreken en dat is gelukt.”

Het werk dat de Wajongers bij het pretpark doen, is natuurlijk alleen beschikbaar tijdens het seizoen. In de winter wordt er onderhoud gepleegd. Dat is Bengevoord niet goed bevallen. “We zagen uitval, de structuur was weg. Daarom hebben we de contracten aangepast, werken ze in de zomer meer en in de winter minder. Maar we laten ze niet helemaal los. Minimaal twee dagdelen per week zijn ze op het park, zodat we de vinger aan de pols kunnen houden. Dat werkt!”

99vanTwente

Joris Bengevoord en Familiepretpark De Waarbeek zijn enthousiast over het regionale netwerk de 99vanTwente. “Je loopt als werkgever natuurlijk tegen bepaalde moeilijkheden aan in de contacten met UWV en gemeente. Maar onze medewerkers ook, als ik zie hoe de instanties af en toe met de jongeren communiceren: dat levert zoveel problemen op. Als we samen optrekken, kunnen we ons geluid duidelijk laten horen en voor verbetering zorgen. We moeten echt toe naar een situatie met minder regels. Begrijp me niet verkeerd, ik wil geen vrijbrief om alles maar te kunnen doen, maar ben wel toe naar een situatie waarin we op basis van vertrouwen kunnen werken.”