Ferro-Fix: Opleiding door ‘learning on the job’


Ferro-Fix-HA_Bronij-7262

Ferro-Fix is een metaalbedrijf, waar men hoogwaardige metaalproducten maakt. Het bedrijf onderscheidt zich door dit grotendeels te doen met mensen met een SW-indicatie, er werken 118 SW’ers. Ook heeft het bedrijf andere medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst; Wajongers en langdurig werklozen. Zij kunnen na een afgesproken proefperiode vaak een vast contract krijgen.

Tegelijkertijd is Ferro Fix een commercieel bedrijf, dat goede kwaliteit moet leveren en concurrerend moet blijven. Met elkaar zorgen de medewerkers voor een goede uitvoering van het werk en dus voor tevreden klanten en een gezond rendement van de onderneming.

Sociaal ondernemen werkt

Toen de gemeente Rotterdam een aantal jaar geleden besloot om delen van de sociale werkplaatsen te privatiseren, startten Ron Broeders en Leonard de Nijs in samenwerking met het SW-bedrijf Ferro-Fix. Eerst onderzochten ze wat de mensen kunnen en willen, want in een commercieel bedrijf is het belangrijk om mensen op hun kracht in te zetten. Daarbij keken ze vooral naar competenties en motivatie. Het bedrijf ontwikkelde zich snel. En groeit nog steeds.

De goede sfeer in het bedrijf vinden Broeders en De Nijs belangrijk. Die draagt volgens hen in belangrijke mate bij aan het succes.
Het bedrijf gaat steeds op zoek naar creatieve oplossingen. Zo geven ze elkaar bijscholing en bij aankoop van een nieuwe machine organiseren ze de juiste trainingen. Het leeuwendeel van het personeel heeft ruime ervaring en voelt zich thuis in het bedrijf.

Learning on the job

De meeste mensen met een beperking werken in de metaalbewerking, de wasserij of de assemblage. Maar ook op ondersteunende afdelingen, zoals in de keuken, de schoonmaak, inkoop en verkoop, werkvoorbereiding en engineering. Opleiding gebeurt door ‘learning on the job’.

Groei

Ferro-Fix wil de komende drie jaar doorgroeien naar een verdubbeling van personeel en netto winst. Daarbij moet het sociale karakter van het bedrijf behouden blijven. Om de groei te realiseren is het traject ‘Sociaal doorgroeien’ ingezet. Ferro-Fix investeert niet alleen in het verbeteren van bedrijfsprocessen, maar ook in de duurzame inzetbaarheid van zijn mensen.

Al ondernemend de wereld beter maken

Ferro-Fix steekt de handen uit de mouwen en neemt eigen initiatief om, al ondernemend, de wereld een stukje beter te maken. Dit doet het bedrijf niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf. Het is een commercieel bedrijf dat moet renderen, maar dan wel zo dat ook de samenleving ervan profiteert. Iedereen die bij Ferro-Fix aansluit, helpt mee hetzelfde doel te bereiken.

Deel dit bericht