Gascogne Groep: “Intensieve begeleiding levert geweldige resultaten op”


Gascogne Groep spotlight1

Deze week in de spotlight:
Wie: Hans Raaijmakers van de Gascogne Groep
Wat: Een commercieel bedrijf met een sociaal hart
Waarom: “Omdat het zo geweldig is om mensen te zien groeien”
Hoe: Intensieve begeleidingssessies


Schoonmaakbedrijf de Gascogne Groep heeft een sociaal hart. Van de 150 medewerkers had circa 80% een afstand tot de arbeidsmarkt voor ze bij het Eindhovense familiebedrijf Gascogne terechtkwamen. “Je zou kunnen zeggen dat we verliefd zijn geworden op het werken met deze doelgroep.”

Hans Raaijmakers en de Gascogne Groep kwamen tien jaar geleden, bij het ‘witte-werkster-project’, in aanraking met werknemers uit de bestanden van de sociale dienst. Dat project is gestopt, maar de Gascogne Groep ging door. “Tegenwoordig zijn we als Gascogne samengegaan met een regionaal familiebedrijf uit Rosmalen, GWS de Schoonmaker, maar we werken nog steeds op deze positieve manier.

Budgetneutraal
In samenwerking met de gemeente Eindhoven biedt de Gascogne Groep nieuwe medewerkers een intensief begeleidingstraject. “Dat moet ook, want we hebben het hier over mensen die lang niet gewerkt hebben en die vaak ook veel hebben meegemaakt. Dankzij de samenwerking met de gemeente slagen we er in dit budgetneutraal te verwerken. En dat is in de schoonmaakbranche een absolute noodzaak.”

Het begeleidingstraject duurt negen weken. Om de werknemersvaardigheden te trainen, zijn er sessies met een speltherapeut en met een psycholoog. Daarnaast volgen de kandidaten een stage om eerste werkervaringen op te doen. “We bieden ook een schoonmaaktraining, die wordt afgerond met een landelijk erkend vakdiploma. Deze manier van werken levert geweldige resultaten op. De afgelopen jaren hebben we zo al meer dan honderd mensen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en ondertussen werken we bij dit traject ook al samen met collega-bedrijven die opgeleide en gemotiveerde mensen via ons werven. Dat is toch wel bijzonder.”

Na afronding van het begeleidingstraject gaan de nieuwe schoonmakers aan de slag. In eerste instantie nog niet zelfstandig, maar dat is wel het doel. “Het is geweldig om mensen te zien groeien. Werk kan mensen hun eigenwaarde teruggeven. Dat alleen al maakt het voor mij de moeite waard.”

Erkenning
Raaijmakers wil zich ook in de toekomst in blijven zetten voor groepen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Zo zoekt hij op dit moment financiers om een project voor 55+’ers op te zetten. “Maar één ding moet me wel van het hart. Bedrijven die goed scoren op de PSO-ladder en zich al enorm inspannen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een arbeidsbeperking, krijgen nog veel te weinig erkenning. Daar moet dringend iets aan gebeuren, want op dit moment worden bedrijven die echt onderscheidend bezig zijn absoluut niet gemotiveerd!”


Gouden tip
Hans Raaijmakers – Gascogne Groep
Begin klein en bouw het voorzichtig uit.
“Bedrijven die willen werken met mensen met een beperking, doen er verstandig aan klein te beginnen. Stel je doelen niet te hoog, maar laat je organisatie er aan wennen. Dan kun je het vervolgens langzaam uitbouwen. De bepalende mensen in je bedrijf moeten er achter gaan staan, alleen dan kan het slagen.”

Lees de partnerpagina van Gascogne Groep

Deel dit bericht