GEJA Werkprojecten: voor heel veel mensen een noodzakelijk tussenstation


Stichting GEJA Werkprojecten is opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen om weer aan het werk te komen in de bouw. Als onderaannemer verricht GEJA werkzaamheden op grote infrastructurele projecten. Op het moment zijn er een kleine honderd mensen in dienst.

Arjen Ravesloot is een man met hart voor de bouw en een hart voor mensen. Hij heeft er een carrière opzitten in de aannemerij. “Maar ik wilde wat anders, want in de bouw gaat het uiteindelijk toch om het geld en de getalletjes. Dat werd ik zat.”

Mooi en tastbaar

Daarna hij zette hij een opleiding op voor drop-outs, mensen tussen de 21 en 35 jaar die door verschillende problemen hun school niet af hadden gemaakt. Deze ervaringen leiden vrijwel automatisch tot de Stichting GEJA. “In de bouw maak je dingen, dat is mooi en tastbaar. En het is ontzettend mooi om mensen te helpen hun leven weer op orde te krijgen.”

Bij GEJA werken mensen gemiddeld een jaar of twee. Daarna stromen ze door naar een reguliere baan in de bouw. “Wij zijn een tussenstation. Maar voor veel mensen die langdurig werkloos zijn geweest, is het wel een heel noodzakelijke tussenstap. We hebben het over een doelgroep die niet snel een kans krijgt bij een gewoon bouwbedrijf. Daar zijn ze in veel gevallen ook nog niet klaar voor.”

Meester-gezel

Al vanaf zijn eerste ervaringen met drop-outs staat voor Ravesloot als een paal boven water dat de motivatie om te willen veranderen – om de kans te grijpen – bepalend is. “Goede mensen vinden is nog best lastig. We voeren korte intakegesprekken, van misschien een half uurtje. Daar zie je snel genoeg wat voor vlees je in de kuip hebt.” Ongeveer de helft van de mensen die op gesprek komen, valt na de intake af. Daarna volgt een proeffase van een paar weken. “De mensen die daar doorheen komen, maken het traject bijna altijd af.”

GEJA leidt de instromers op en helpt ze ook bij het vinden van die volgende baan. “Dat doen we op het moment dat ze er klaar voor zijn.” Het geheim van GEJA schuilt volgens Ravesloot in de intensieve begeleiding die kandidaten krijgen. Om werknemers- en persoonlijke vaardigheden te ontwikkelingen wordt voor iedereen een persoonlijk plan opgesteld. Daarnaast worden de medewerkers werkinhoudelijk begeleid via een soort meester-gezel constructie. “Die meesters zijn goede timmermannen met een sociaal hart. Precies de combinatie die je nodig hebt om mensen verder te helpen.”