Het Goed is een keten van kringloopwinkels met 25 vestigingen en circa 1.200 medewerkers. Een groot deel daarvan heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens directeur Willem van Rijn passen de doelgroep en het werk van Het Goed als een maatpak: “Het mooie is dat wij voor alle interesses en capaciteiten wel werk hebben.“
“Goede winkels,” dat is volgens Van Rijn de crux achter het succes van Het Goed. Mensen moeten graag naar de kringloopwinkels komen en er mooie spullen vinden. Dat leidt tot de inkomsten die het mogelijk maken nog meer producten te hergebruiken en meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. “Ik durf ons rustig een professionele en commerciële partij te noemen. Winst maken moet, maar ons doel ligt op het vlak van mens en milieu.”
Afspraken, leerdoelen en evaluatiemomenten
De mensen die bij Het Goed komen, beginnen met een snuffelperiode van een maand. Daarna worden ze begeleid volgens een speciaal ontwikkelde methodiek die Het Goed de hoogste trede op de PSO-ladder leverde. “Elke begeleiding is maatwerk en hangt simpelweg af van het niveau dat mensen hebben. We werken met duidelijke afspraken, individuele leerdoelen en evaluatiemomenten.”
Van Rijn denkt dat Het Goed een grotere toegevoegde waarde op re-integratievlak kan hebben als zijn mensen na enkele maanden doorstromen naar een andere werkgever. “Wij hebben talloze soorten werk: met klanten in de winkel, maar ook in het transport of in het magazijn. Bij ons kunnen mensen dus echt kijken waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Sowieso, omdat wij helemaal ingericht zijn op het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vormen wij de ideale opstap op de arbeidsmarkt.”
Dan ligt een vervolgstap voor de hand. Als je achter de kassa van een kringloopwinkel niet zenuwachtig wordt van een flinke rij, kun je immers ook aan de slag in een willekeurige andere winkel. “Een groot deel van de mensen zal dat niet kunnen of willen omdat ze bij ons een veilig nest vinden. En het hoeft ook niet, wij stellen dat niet verplicht.”
Niet gefrustreerd raken
Als ervaringsdeskundige op het gebied van werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, heeft Van Rijn gemengde gevoelens over de Participatiewet. “Het idee verschillende regelingen samen te voegen is prima, maar de uitvoering is veel te complex. Dat moet echt anders, want nu is het een uitdaging om er niet gefrustreerd door te raken.”