Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk is een begrip in het Nederlandse hotelwezen, al was het maar omdat het Nederlands elftal er regelmatig overnacht. Maar het familiebedrijf wil meer dan alleen een luxueus hotel zijn, het wil ook zijn steentje bijdragen aan de participatiemaatschappij.
“In een hotel als het onze is er een breed palet aan functies voor mensen met een beperking.” Aan het woord is Stephan Stokkermans, commercieel directeur van het hotel. “Wij bieden immers niet alleen overnachtingen, maar ook congresruimtes, restaurants en andere faciliteiten, variërend van een spa tot een zwembad. Je kunt dus ook in dit opzicht stellen dat we echt een afspiegeling van de maatschappij zijn.”
In totaal werken er 275 mensen bij Huis ter Duin, waarvan circa 200 op fulltimebasis. Een deel van de housekeeping, dus schoonmaakwerkzaamheden en groenonderhoud, heeft het hotel uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. “De optimale service aan onze gasten is ons doel. Daarom vragen we ons bij dit soort dingen altijd af of wij zelf degenen zijn die een taak het beste uit kunnen voeren of toch een externe partij.”
Waar is het platform?
Stokkermans gaat ervan uit dat binnen het hotel veel kantoorfuncties geschikt zijn voor mensen met een beperking. Er is werk op nogal wat verschillende niveaus, en recent nam Huis ter Duin de eerste medewerker met een arbeidsbeperking aan, een ICT’er.
Daar is Stokkermans tevreden over, maar niet over de manier waarop zijn bedrijf moet zoeken naar geschikte kandidaten. “Wie bij Huis ter Duin wil werken, speelt in de Champions League van de dienstverlening, daar moet je voor kiezen en dat moet je kunnen. Voor al onze vacatures geldt dat we die voornamelijk uitzetten via ons eigen netwerk, hotelscholen en social media. Maar waar is het platform waarop mensen met een arbeidsbeperking zich aan kunnen bieden?”
Steentje bijdragen
Huis ter Duin wil namelijk graag zijn steentje bijdragen aan de participatiemaatschappij, maar Stokkermans vindt wel dat de overheid in gebreke blijft. “Er worden veel banen verwacht van het bedrijfsleven en daar heb ik op zich geen enkele moeite mee. Maar dan verwacht ik wel dat de overheid ons ook faciliteert en er voor zorgt dat het kandidatenaanbod overzichtelijk wordt gepresenteerd en informatie over bijvoorbeeld subsidies helder beschikbaar is. Dat is nu echt niet het geval.”
Volgens Stokkermans zijn er tussen de 5 en 10 functies binnen het bedrijf volledig geschikt voor mensen met een arbeidsbeperking, maar om die plekken te kunnen vullen heeft Huis ter Duin wel wat ondersteuning nodig. Daarom heeft Stokkermans nu onder andere zijn hoop gevestigd op platforms als De Normaalste Zaak. “We hebben kennis nodig om door het oerwoud van regelgeving te kunnen waden en die hopen we via verschillende externe netwerken te verzamelen. Het moet dus maar zo, hoewel ik blijf zeggen dat de overheid hier eigenlijk haar verantwoordelijkheid in moet nemen.”