GreenFox B.V.: Het gaat om wat je kan!


Mede-oprichter/eigenaar Renzo Deurloo van GreenFox B.V., dat verlichting zuiniger in gebruik maakt, kijkt vooral naar de motivatie van de kandidaten en naar wat ze wél kunnen. Dat levert hem en zijn mensen veel werkvreugde en een rendabel bedrijf op.

quote2“Toen wij ons bedrijf startten hadden wij vooral voor ogen om met een nieuwe technologie duurzaamheid te bevorderen. Tijdens de ontwikkeling kwamen we tot de ontdekking dat voor de relatief eenvoudige technische handelingen wel veel handjes nodig waren. Zo zijn wij bij de sociale werkplaats gekomen. En nu dragen we bij aan een duurzame arbeidsmarkt door mensen in te schakelen die langs de zijlijn stonden, zodat zij laten zien wat ze allemaal wel kunnen.

Kleine vaste kern en samenwerking met 20 SW-bedrijven

Wij hebben een kleine groep mensen in vaste dienst, waarvan bijna iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt De grootste groep medewerkers houdt zich bezig met het verduurzamen van verlichting. Die medewerkers komen via de sociale werkplaats bij ons met een tijdelijk contract of zij werken op basis van detachering. Hun aantal werkuren wisselt sterk. Net als de beperking; het kan trouwens ook gaan om mensen die al heel lang niet meer gewerkt hebben.

Vanwege de krimp van sociale werkvoorzieningen werken er steeds meer met een vast contract bij GreenFox. Het eigenlijke doel is om mensen door te laten stromen op de arbeidsmarkt en hen met de ervaring die ze bij ons hebben opgedaan een grotere kans te geven. Wij werken door het hele land. Daarbij werken we samen met zo’n 20 SW-bedrijven en werkgeversservicepunten.

Acteerlessen voor zelfreflectie

De selectie van kandidaten is vrij streng, wij letten daarbij vooral op de motivatie en wat men wél kan. Kandidaten met wie we in zee gaan, worden intensief begeleid en krijgen bij ons een opleiding. Hun niveau is erg verschillend. Een specialistische opleiding voor de technische werkzaamheden, maar ook normen en gedrag komen aan de orde. De kandidaten komen in contact met klanten. Door middel van acteerlessen leren ze hoe gedrag overkomt bij de klant; reflectie van de eerste indruk, effect van even teruglachen. Ook vinden we het heel belangrijk dat ze zelfvertrouwen krijgen. “Jij doet de dingen op jouw manier. Zorg dat het werk goed is.” Na afloop van de opleiding ontvangen ze een certificaat.

We zijn trots op de goede resultaten

De medewerkers werken meestal in teams van drie of vier personen en één installateur die de medewerkers begeleidt en eindverantwoordelijk is. Het werk moet gewoon goed zijn. Wij werken regelmatig samen met grote installatiebedrijven. Wij communiceren altijd duidelijk met onze opdrachtgever over de achtergrond van onze medewerkers. Natuurlijk horen wij wel vooroordelen, men verwacht zwaar gehandicapten. Maar in de praktijk krijgen we vaak leuke en positieve reacties. En daar zijn we trots op. Zo kan je er voor zorgen dat mensen toch anders gaan kijken naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nogmaals: wij laten zien wat iemand wél kan. En de klant is voor ons weer een referent voor het functioneren van de medewerker.

Sfeer als in een ouderwets familiebedrijf

De samenwerking met de collega’s is ook belangrijk, en dat verloopt goed. Als men al tegen problemen aanloopt, dan zijn dat meestal praktische problemen. We proberen dan gezamenlijk een oplossing te vinden. Zo hebben wij nu ook rolstoeltafels om aan te werken. De sfeer is informeel en leuk, zoals in een ouderwets familiebedrijf.

Werkvreugde

Wij hebben goede contacten met de sociale werkplaatsen en het UWV via vaste aanspreekpunten. Zodra mensen bij ons binnenkomen, nemen wij zelf de begeleiding en de opleiding op ons. Die kosten van de opleiding en de begeleiding zijn in het begin redelijk hoog. Voor de tewerkstelling ontvangen wij een vergoeding en natuurlijk is er premiekorting. Dat dekt meestal de kosten voor de opleiding en begeleiding. Maar bovenal levert het ons en de medewerkers werkvreugde op!

Inmiddels is het werkterrein van GreenFox uitgebreid naar Duitsland en België en ook in die landen hebben we werkgelegenheidsprojecten gestart.

Tip

Als je er over denkt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in jouw bedrijf in te schakelen, ga het gewoon doen. Mocht je het toch spannend vinden begin dan met je verlichting. Dit is zelfs mogelijk zonder investering. Zie www.green-fox.nl.

Deel dit bericht