Groen Goed Menken: Ze houden je een spiegel voor


groen-goed-menken

Tuincentrum, kwekerij en hovenier Groen Goed Menken heeft vestigingen in Haule en Hommerts. Het is een familiebedrijf met circa 35 medewerkers, waarvan er 6 een beperking hebben. “Ik heb van huis uit meegekregen dat we niet alleen op aarde zijn,” zegt eigenaar Hans Menken.

Bij Groen Goed Menken heeft elke tak van het bedrijf zijn eigen, specifieke medewerkers. Niet alleen kwekers en hoveniers of verkopers, maar ook specialisten op het gebied van vijvers of planten. Niet iedere functie is even geschikt voor mensen met een beperking. “Verkopers in de winkel worden vaker voor onverwachte situaties geplaatst dan bijvoorbeeld de kwekers. Dat laatste werk past op zich dus beter bij de doelgroep.”

Kan iedereen treffen

Menken biedt al geruime tijd kansen aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Voor hem is dat eigenlijk vanzelfsprekend. “Ik had een tante met een beperking en in ons gezin leerden we dus op een normale manier om te gaan met mensen die wat anders zijn. Dan kom je er al heel jong achter dat zoiets iedereen kan treffen. Toen er op een gegeven moment een klant in de winkel kwam die vroeg of we een plekje hadden voor zijn gehandicapte dochter, leek me dat een prima idee.”

Daarna ging het balletje rollen. Menken werd benaderd door een zorginstelling om mensen te plaatsen en zijn kwekerij was jarenlang gevestigd in een gevangenis. Ondertussen werkt hij al jaren samen met het UWV. “Het gaat erom dat iedereen de kans moet krijgen om zinvol bezig te zijn. Vervolgens formeer je daar een team omheen van mensen die goed zijn in de omgang met de doelgroep. Dat gaat allemaal vrijwel vanzelf en inmiddels hebben we ook interne jobcoaches lopen.”

Spiegel voorhouden

Door schade en schande leerde Menken wat de beste manier is om medewerkers met een beperking aan te sturen. “Alle medewerkers, maar zeker die met een beperking, houden je een spiegel voor. Wat je zendt, dat krijg je. Dus als je opdrachten niet duidelijk zijn of als je te veel eisen stelt, dan zie je dat onmiddellijk terug. Daar leer je heel veel van.”

Menken is tot de conclusie gekomen dat mensen met een beperking wel wat meer controle nodig hebben dan zijn andere medewerkers. “Bij ons geldt de regel dat we niemand zielig vinden, iedereen moet binnen zijn mogelijkheden meedraaien. Wat dat betreft helpt het niet dat je door de nieuwe privacywetgeving nauwelijks meer mag weten wat er met iemand aan de hand is. Dat maakt het moeilijker om in te schatten wanneer je echt even gas terug moet nemen met een medewerker of wanneer je iemand juist even aan moet pakken.”