Deze week in de spotlight:
Wie: John Vrolijk van Gulpener
Wat: Brouwerij die mensen mee laat doen
Waarom: “Het is de normaalste zaak”
Hoe: Goede begeleiding, beperkte taken
Bij de bekende brouwerij Gulpener uit Limburg werken ongeveer 60 mensen. Daarnaast biedt Gulpener plaats aan een groep cliënten van Radar, een lokale stichting die mensen met een (verstandelijke) beperking begeleidt. Bedrijfsleider John Vrolijk vindt dat vanzelfsprekend. “Iedereen moet toch mee kunnen doen in de maatschappij?”
Als bedrijfsleider is John Vrolijk, samen met zijn 32 medewerkers, verantwoordelijk voor de hele productieafdeling van de Gulpener Brouwerij. In totaal brouwt Gulpener 100.000 hectoliter bier per jaar en wordt daarbij drie dagen per week geholpen door een groep cliënten van de Stichting Radar. “Dit zijn mensen met een beperking die bij ons vaste werkzaamheden verrichten. We hebben een harde kern van vier mensen, meestal zijn ze in totaal met z’n achten.”
Gulpener heeft in het magazijn een afgeschermde werkruimte ingericht voor de cliënten van Stichting Radar. Dat heeft volgens Vrolijk ook te maken met veiligheidsaspecten. “We kunnen deze groep niet zomaar mee laten draaien in het productieproces. Ze doen bij ons bijvoorbeeld een deel van het ompakwerk, bijvoorbeeld verpakkingen voor speciale acties. Wij letten niet zozeer op de prestaties, het gaat er ons om dat die jongens mee kunnen doen. Als bedrijf willen we daar onze verantwoordelijkheid in nemen.”
Ruime planning
Een ruime planning is daarbij wel een voorwaarde om het werk op tijd af te krijgen. Vrolijk plant de werkzaamheden van de Radar-cliënten zo dat het werk gemakkelijk te doen is. “We geven ook duidelijk aan wat eerst af moet. Stress willen we absoluut vermijden. En in periodes dat er meer werk is, bijvoorbeeld rond kerst of vaderdag, dan besteden we dat uit aan het SW-bedrijf in Maastricht.”
John Vrolijk vindt het vanzelfsprekend dat Gulpener zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Volgens de bedrijfsleider wordt de inclusieve manier van ondernemen in alle geledingen van het bedrijf ondersteund. “Dat de Radar-cliënten een afgeschutte werkplek hebben, betekent niet dat ze geen volwaardig onderdeel zijn van ons bedrijf. Ze horen er in alle opzichten helemaal bij en doen volwaardig mee met de andere collega’s. Inclusief ondernemen is bij ons echt de normaalste zaak van de wereld.”
Gouden tip
John Vrolijk – Gulpener
Goede begeleiding is cruciaal
“Zonder die begeleiding zou het niet kunnen. Dat is voor mij echt een kernpunt. Dan zou een eigen medewerker, in dit geval de magazijnchef, dat op zich moeten nemen en dat is niet te doen. Bij ons is dat goed georganiseerd. De begeleider van Stichting Radar is altijd aanwezig en doet dat geweldig. Hij is zowel voor ons als de cliënten een geweldig aanspreekpunt en zorgt er voor dat alles soepel loopt.”
Lees de partnerpagina van B.V. Gulpener Bierbrouwerij