GVB: Druk bezig met het opdoen van eerste ervaringen


GVB-Foto-Ben-en-Michael

Bij GVB, het Amsterdamse vervoersbedrijf, werken 3.750 mensen. GVB wil de komende jaren 75 medewerkers met een arbeidsbeperking aannemen. Miriam Waalewijn, adviseur HRD, zet zich in om dit te realiseren. “Het is een ambitieus doel.

Het grootste gedeelte van de medewerkers van GVB valt onder het zogenoemde rijdend personeel en werkt dus bij bus, tram of metro. Daarnaast werken er bij het bedrijf veel technici, onderhoudsmedewerkers en beschikt het over een afdeling klantenservice en stafpersoneel. “Wij zijn een partner van Amsterdam en dat betekent ook dat we een afspiegeling van de Amsterdamse maatschappij willen zijn. Daar staan we voor.”

Volgens Waalewijn zijn sommige functies minder geschikt voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Een tram- of metrobestuurder moet immers aan een hoop wettelijke (opleidings)eisen voldoen. “Anderzijds is de doelgroep zo ontzettend breed, dat de talenten en motivatie van de kandidaten uiteindelijk de doorslag geven. Wij staan overal voor open.”

Eerste ervaringen

De afgelopen tijd deed GVB al de eerste ervaringen op met het plaatsen van medewerkers met een beperking. Dit gaat om functies als technisch ondersteuner of administratieve functies. “We zijn nu ervaringen aan het opdoen en ontdekken werkendeweg hoe het allemaal zit met administratieve zaken als loonkostensubsidies. Ook het creëren van draagvlak is van groot belang.”

Dat is vooral belangrijk omdat de GVB verantwoord om wil gaan met een thema als verdringing. ” We hebben bijvoorbeeld ook te maken met eigen medewerkers die door fysieke klachten een andere functie zoeken. Deze beide groepen zijn voor GVB belangrijk, dat hoort voor ons bij goed werkgeverschap.”

Flexibele werktijden

Waalewijn en haar collega’s proberen daarom creatief te zoeken naar manieren om genoeg vacatures voor de doelgroep te creëren. Jobcreatie noemt ze daarbij zeker een mogelijkheid. “Een bestaande vacature invullen met iemand uit de doelgroep, is het ideaal. Maar waarom zouden we niet af en toe wat stappen zetten – bijvoorbeeld flexibele werktijden – om een vacature geschikt te maken voor een kandidaat? Daar is niks op tegen. Ons eerste doel is het realiseren van 75 plekken, maar het uiteindelijke doel moet natuurlijk zijn dat het volstrekt normaal wordt om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.”