GWS dé Schoonmaker: We proberen iedereen een kans te geven


GWS-4

Het Brabantse schoonmaakbedrijf GWS dé Schoonmaker biedt veel kansen aan Wajongeren, 55+’ers en mensen uit de bijstand. Directeur Gaby Westelaken doet daar niet ingewikkeld over. “Wij bieden kansen, mensen moeten ze zelf grijpen.

Bij GWS en zusterbedrijf Gascogne werken bijna 400 mensen, waarvan de helft uit de doelgroep komt. Westelaken en zijn bedrijf werken al jaren mee aan projecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Enerzijds ingegeven door de behoefte om maatschappelijk betrokken te ondernemen – we zien onszelf ook als sterk regionaal geworteld bedrijf en dat betekent dat we ook een verantwoordelijkheid voelen – en anderzijds ook vanwege de krapte die we te zijner tijd verwachten op de arbeidsmarkt.”

Het begon voor GWS en Cascogne in 1994 met een project met het toenmalige arbeidsbureau. Op dit moment komen er maximaal 5 keer per jaar 8 nieuwe medewerkers binnen met het traject ‘Wedden dat het kan’ waarbij mensen vanuit de bijstand een traject van 9 weken, inclusief opleiding, bij het schoonmaakbedrijf beginnen. “De naam van die pilot zegt eigenlijk alles. Natuurlijk kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de gang gaan. Als ze een beetje interesse in het vak hebben, leren wij ze de rest en dat levert altijd tevreden en betrokken medewerkers op.”

Doordat Westelaken al veel ervaring heeft met deze doelgroep, kent hij het belang van de voorselectie van kandidaten. “Je moet goed kijken of mensen die basisinteresse in het vak hebben, vaak geven ze dat ook zelf wel aan. En als je daar scherp op bent, dan houd je dus een groep gemotiveerde kandidaten over.”

GWS-3

Speltherapie

In de opleidingsperiode wordt samen gewerkt met een speltherapeut. Het valt Westelaken namelijk op dat mensen die lang buiten het arbeidsproces hebben gestaan, eerst over een bepaalde drempel heen moeten. “Ze zitten vaak nog in de ‘ja, maar’-modus. Daar helpen we mensen uit via verschillende spelvormen – bijvoorbeeld door ze met een blinddoek door kantoor te laten lopen. Zo leren ze op zichzelf en elkaar te vertrouwen. Een ander constant element in de begeleiding is natuurlijk persoonlijke aandacht. Het gaat om mensen die net een extra zetje nodig hebben. Die geven wij graag!”