WIJ Heemstede: Het mes van de sociale inclusie snijdt aan twee kanten


WIJ Heemstede (voorheen Casca) is sinds januari 2017 de maatschappelijke dienstverlener in de gemeente Heemstede. Er werken 38 mensen en als het aan facilitair manager Serge Walters ligt, komen daar heel binnenkort ook een aantal medewerkers met een arbeidsbeperking bij.

Als welzijnsorganisatie biedt WIJ Heemstede een scala aan activiteiten op het gebied van sociaal werk. Het organiseert activiteiten voor jongeren, volwassenen en ouderen en biedt onder andere dagbesteding. De organisatie zelf is te verdelen in drie takken: team sociaal werk, team diensten en financiën en team faciliteiten.

Functies bij team faciliteiten

Serge Walters geeft als facilitair manager leiding aan die laatste afdeling. Hij is verantwoordelijk voor alles wat er in de vier gebouwen van WIJ Heemstede gebeurt, van de horeca tot de schoonmaak en de verhuur. Bij team faciliteiten komt er ook ruimte voor nieuwe medewerkers met een beperking. “We denken aan een facilitair medewerker die helpt met algemene schoonmaaktaken en bij het voorbereiden en opruimen van ruimten die voor een bepaalde activiteit worden gebruikt.”

Het UWV deed inmiddels een scan bij WIJ Heemstede om de mogelijkheden te onderzoeken. Daar bleek onder andere uit dat sociale vaardigheden wel vereist zijn om de beschikbare functies te kunnen vervullen. “De benodigde handelingen kan iedere gemotiveerde kandidaat wel leren, maar we zoeken wel mensen die het niet onoverkomelijk vinden om contact met de bezoekers te hebben. Ik hoop dat er snel goede kandidaten komen.”

Samenwerking in sociaal domein

Volgens Walters vindt WIJ Heemstede het belangrijk om een maatschappelijk verantwoord personeelsbeleid te voeren. “Dat wordt ook ondersteund vanuit de gemeente. Met andere organisaties in het sociale domein werken we al samen, maar gaan we wel de samenwerking en connecties uitbreiden om elkaar te versterken. Voor een deel zijn we immers ook actief voor de mensen die onder de participatiedoelgroep vallen. Die kennis is bij de organisaties in de gemeente dus al in huis.”

Ervaring met medewerkers die een arbeidsbeperking hebben, heeft Walters al. Zijn team werd eerder al door mensen uit de doelgroep ondersteund, door vrijwilligers en door kandidaten van leerwerkorganisatie Paswerk. “Je ziet dat iedereen een individu is. Als je mensen hun sterke punten laat gebruiken, kunnen ze heel goed functioneren. Niet iedereen is een duizendpoot, maar iedereen heeft talent. Als iemand het goed doet achter de bar, maar moeite heeft met serveren, laat hem dan lekker achter de bar staan.”

Walters vindt inclusief werkgeverschap goed voor de eigen organisatie en voor de mensen die zo een werkplek kunnen vinden. “Het mes snijdt aan twee kanten. Als organisatie word je er sterker van, zeker als welzijnsorganisatie moet je natuurlijk midden in de samenleving staan. En je kunt mensen echt helpen. Ik zie alleen al aan onze vrijwilligers hoe ontzettend veel ze aan hun rol bij ons ontlenen. Dat maakt het ontzettend waardevol.”