Sinds 1997 heeft Kees Blom de leiding over HMW ISC, een metaalbedrijf dat onderhoudswerkzaamheden voor Tata Steel verricht. Er werken een kleine 40 mensen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al de nodige ervaring opgedaan met medewerkers die een arbeidsbeperking hebben.
Medewerkers van Tata Steel die om wat voor reden dan ook tijdelijk uit hun normale arbeidsproces wegvielen en via andere werkzaamheden moesten re-integreren, kwamen daarvoor jarenlang in actie bij HMW ISC. “Daar hebben we goede ervaringen mee opgedaan,” zegt Blom. “Dus wat ons betreft waren we ook op deze voet doorgegaan, alleen is die bron van medewerkers nu een beetje opgedroogd.”
Daarom wil Blom op een andere manier medewerkers met een beperking gaan werven. Er is namelijk flink wat werk bij het metaalbedrijf dat hij dolgraag door de doelgroep wil laten uitvoeren. “Dan heb ik het in eerste instantie over simpele klusjes of serieproductie van kleine onderdelen. Ik hoop dat we door onze aanmelding bij de 99vanZuid-Kennemerland & IJmond in contact komen met andere bedrijven die ook zoeken, of met goede bemiddelaars.”
Opleidingen sluiten niet aan op praktijk
Uiteindelijk gaat het namelijk niet alleen om de kleine klusjes die Blom wil laten uitvoeren. Hoewel hij met zijn 40 medewerkers op dit moment goed in de mensen zit, is het in de metaal altijd lastig talentvolle mensen te vinden. “De opleidingen sluiten niet aan op de praktijk. Daarom moet je je mensen bij je houden en ze zelf leren wat je belangrijk vindt. Een juiste instelling en een goed gevoel voor techniek vind ik belangrijker dan diploma’s, een doelgroepstatus of wat ook. Natuurlijk zijn er fysieke beperkingen die het werken in een metaalbedrijf onmogelijk kunnen maken, ik ben niet naïef, maar motivatie maakt in mijn ervaring heel veel goed!”