Hoeveel P ga jij in je onderneming stoppen?


foto artikel fPlanet en people …. waarom zou dat niet samen kunnen gaan met profit? Mijn ervaring is in elk geval dat aandacht voor mens en milieu mijn bedrijf – stapsgewijs – succesvoller heeft gemaakt.

Natuurlijk betekende ook voor ons de eerste stap naar inclusie nieuwigheid, onzekerheid en veel vraagtekens. We zijn van origine een verlichtingsbedrijf, gespecialiseerd in duurzame verlichting. Omdat ook de armaturen vaak opnieuw te gebruiken bleken, lag hergebruik hiervan voor de hand. Zo werd het renoveren van bestaande armaturen onze core business – beter voor het milieu en een factor drie goedkoper voor de klant.Mario actiefoto

Renoveren is erg arbeidsintensief, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Het is namelijk eenvoudig, repeterend werk. Zo kwamen we tot onze volgende duurzame stap: dit werk uitbesteden aan een sociale werkvoorziening. Maar steeds heen-en-weer rijden tussen klant en SW-bedrijf bleek niet erg efficiënt. Daarom verplaatsten we vervolgens de assemblage van het SW-bedrijf naar de projectlocatie zelf. En zo werken we nog steeds.

In het begin was het spannend. Wij zijn een commercieel bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling. Er waren deadlines voor projecten en de nieuwe medewerkers moesten ingewerkt worden. Het heeft ons erg geholpen dat we bij de start door het SW-bedrijf goed zijn ingepraat over de do’s en don’ts – de kwaliteiten, maar ook de aandachtspunten van onze nieuwe collega’s. Met de uitdrukkelijke waarschuwing ‘begin simpel’ gingen we van start. En …. het werkt, het werkt prima.

foto social returnVooral toen de SW-mensen op locatie kwamen werken. Dat leverde een frisse wind op in ons bedrijf. Neem bijvoorbeeld die collega met autisme. Hij vond dat wij werkzaamheden onlogisch hadden georganiseerd. En hij had gelijk. De nieuwe medewerkers konden veel leren van onze monteurs, maar andersom dus ook!

Misschien wel de grootste pre van werken met mensen met arbeidsbeperking is dat zij een aanstekelijke motivatie hebben in alles wat zij doen. Zelfs op een vroege donkere maandagochtend word je begroet met een brede glimlach van een energiek persoon. De meesten klagen niet, laten graag zien wat ze kunnen en zijn trots op alles wat zij kunnen doen.

Tegenwoordig zijn we een social enterprise. Samen met onze collega’s van inmiddels 14 sociale werkvoorzieningen werken we op heel  verschillende locaties, van kantoren tot scholen en bedrijfshallen, en maken we Nederland iedere dag een stukje duurzamer. Het beeld dat mensen van een sociale werkplaats alleen kunnen inpakken en de hele dag aan een lopende band staan, is echt onjuist.

Mijn mening? Je bent gek als je als organisatie zo’n kans laat liggen. Want ook in jouw bedrijf zijn er commerciële kansen voor mensen met een beperking.

Dus hoeveel P ga jij in je onderneming stoppen?

Tommy van de Giessen (Lumeco)
www.lumeco.nl