Hotel De Schildkamp: “Als de werktijden het probleem zijn, pas je die aan”


hotel-de-schildkamp---vergaderen

Deze week in de spotlight:
Wie: Ralph Klaare van Hotel De Schildkamp
Wat: Volwaardige banen voor mensen met een beperking
Waarom: “Het bedrijfsleven moet deze mensen een kans geven”
Hoe: Aanpassing van de werktijden


De Schildkamp in Asperen is het hotel-/congrescentrum van General Manager Ralph Klaare. Bij het 3-sterren complex zijn 27 mensen in vaste dienst en Klaare wil daar graag nog een speciale tak aan toevoegen: “We zijn bezig met een project om de algemene afwasruimte door mensen met een beperking te laten runnen.”

Een eerdere poging om de afwasruimte te laten bemannen door medewerkers van de Avelingen Groep (een werk-/leerbedrijf) liep spaak op de werktijden. “Het werk in de afwasruimte wordt tot nu toe altijd ‘s avonds gedaan. Maar dat bleek heel lastig in te plannen qua begeleiding en transport van en naar het werk.”

Niet ‘s avonds, maar ‘s ochtends
Daarom gooit Klaare het nu over een andere boeg. In plaats van ‘s avonds, kan het werk ook best ‘s ochtends worden gedaan. “Als je iets wilt, en ik wil graag dat mensen met een beperking de kans krijgen in ons hotel, dan moet je een oplossing vinden. En het probleem met de werktijden is in principe redelijk eenvoudig oplosbaar.”

Dit is niet het enige initiatief van Klaare. Ook voor andere functies in zijn bedrijf komen mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt in aanmerking. “Wij laten onze vacatures altijd lopen via het UWV, de Sociale Dienst en de Avelingen Groep, en bieden ook stageplaatsen aan BBL’ers. Mijn overtuiging is namelijk simpel: deze mensen verdienen een kans en het is aan het bedrijfsleven om die kansen te bieden.”

Sociaal en commercieel succesvol
Dat betekent niet dat Klaare geen commerciële successen wil boeken. Maar volgens hem kan een sociale onderneming ook heel goed economisch verantwoord ondernemen. “Er zijn talloze regelingen en ik heb echt de indruk dat het UWV, hier in de buurt in elk geval, zo laagdrempelig mogelijk probeert te werken en zelf actief bedrijven benadert en informeert over de mogelijkheden die er zijn om mensen met een beperking een kans te geven.”

Er werken regelmatig mensen met een arbeidsbeperking bij Hotel De Schildkamp. Dat gaat niet altijd vanzelf goed. “Ik kan het niet mooier maken dan het is. Het lukt ook weleens niet en het is sowieso altijd een lastige klus om te bekijken welk werk mensen aan kunnen. Maar als dat lukt, bijvoorbeeld door mensen op de drukste tijden in het restaurant in het veel rustigere café te laten werken, of door zo min mogelijk tijddruk op te leggen, dan heb je er ook geweldig gemotiveerde en loyale medewerkers aan!”


Gouden tip
Ralph Klaare – Hotel De Schildkamp
Ga praten met SW-bedrijf
“Ik heb eigenlijk twee adviezen voor bedrijven die inclusief willen ondernemen. Ten eerste: ga kijken en praten bij het plaatselijke SW-bedrijf. Daar krijg je alle informatie over mogelijkheden en beschikbare regelingen. Dan kom je er vanzelf achter dat het allemaal niet zo moeilijk is als het soms lijkt.
Ten tweede: draagvlak in je eigen organisatie is onmisbaar. Misschien is het af en toe lastig om medewerkers te overtuigen van nut en noodzaak van inclusief ondernemen, maar je eigen mensen moeten er wel achter staan om er een succes van te maken.”

Lees de partnerpagina van Hotel De Schildkamp.