Hotel Okura Amsterdam: We gaan er dit jaar werk van maken


Hotel-Okura-Amsterdam---Front-Desk---Family-check-in

Bij Hotel Okura Amsterdam, een 5-sterren deluxe hotel met de grootste suite van de Benelux, met Michelinsterren onderscheiden restaurants en een spa & healthclub, werken een krappe 400 mensen. De komende tijd gaan daar ook mensen met een arbeidsbeperking bijkomen.

Wie bij het Okura wil werken, moet wel aan de nodige eisen voldoen, vertelt Yvette Dusée, Assistent HR Director van het hotel. “Onze gasten verwachten natuurlijk kwaliteit op elk gebied, dus bij sollicitaties letten we zeker ook op ervaring, opleiding, achtergrond en representativiteit. Maar het belangrijkste is toch je motivatie: je moet het leuk vinden om in de hotellerie te werken en communicatief ook vaardig zijn.”

Om te ontdekken waar in het hotel geschikte kandidaten met een arbeidsbeperking het beste tot hun recht zouden komen, liet het Okura een bedrijfsscan uitvoeren door het UWV. “Daar zijn een aantal functies uitgekomen, onder andere in de keukens en de linnenkamer. Dan gaat het op zich om functies zoals wij die nu al kennen, maar dan wel in aangepaste vorm. Zo kunnen we ze passend maken voor de doelgroep.”

Het gaat lukken

Nu goed in beeld is waar in het hotel de beste functies voor de doelgroep te vinden zijn, is het tijd om de zoektocht te starten naar gemotiveerde kandidaten. En dat is volgens Dusée nog best lastig. “Ik ben op verschillende bijeenkomsten geweest, ook bij de ’99vanGroot-Amsterdam’, en heb hele leuke profielen binnengekregen. Alleen pasten die weer niet goed binnen de functies die we nu op het oog hebben – en waarvoor we ook budgettaire ruimte hebben. Dus het is niet makkelijk, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.”

Hotel Okura Amsterdam is er namelijk veel aan gelegen om mensen met een arbeidsbeperking aan te trekken – en niet omdat de politiek daar via de Participatie- en Quotumwet op aandringt. “De motivatie om echt inclusief te zijn, moet uit jezelf komen. Anders houd je dat op de lange termijn ook niet vol en wordt het geen duurzaam verhaal. Wij nemen onze maatschappelijke betrokkenheid serieus. Dat laten we op veel verschillende manieren zien en het komende jaar gaan we daar ook op dit gebied werk van maken!”