Hovenier van der Heijden: steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden


 

Familiebedrijf Hovenier van der Heijden bestaat al een slordige veertig jaar en is met zijn circa 30 medewerkers vooral actief voor (semi-)overheden in de regio Delft. In samenwerking met de gemeente Pijnacker creëert het bedrijf ieder jaar een speciale opdracht voor mensen uit de doelgroep. Daarnaast heeft het hoveniersbedrijf 3 mensen met een arbeidsbeperking in dienst.

Aarnoud van ‘t Hof is bij Hovenier van der Heijden verantwoordelijk voor Sales & Design. Vanuit die hoedanigheid is hij betrokken bij de acquisitie van nieuwe opdrachten en in veel bestekken komt hij eisen op het gebied van social return tegen. “Dat zet geen zoden aan de dijk, want het is altijd tijdelijk. Dat werkt niet motiverend. Onze manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen is er juist op gericht om mensen langduriger te binden of op te leiden.”

Daarom startte het hoveniersbedrijf – in samenwerking met en in opdracht van de gemeente Pijnacker – drie jaar geleden een speciaal groenproject. Hovenier van der Heijden garandeert de kwaliteit en laat het werk uitvoeren door een groep van 5 Wajongers. “De gemeente verlengt dit project tot nu toe helaas alleen per jaar, want het verdient het echt om over een langere termijn te worden uitgerold. De deelnemers gaan niet alleen aan het werk, onder begeleiding van een toegewijde voorman, maar volgen ook 1 dag per week een opleiding zodat ze aan het eind van het jaar deelcertificaten op niveau mbo1 hebben behaald.”

Kandidatenaanbod goed regelen

Aan dit project zit ook een baangarantie gekoppeld. Is het niet bij Van der Heijden dan wel bij een andere werkgever. Het probleem waar Van ‘t Hof nu tegen aanloopt, is het vinden van goede kandidaten. “Wij werken samen met UWV en re-integratiebureaus, maar het lijkt wel steeds moeilijker te worden om gelijkwaardige kandidaten te vinden. Daardoor lukt het zelden om de groep tegelijk te laten beginnen en dat zou juist heel goed zijn, omdat mensen zich dan aan elkaar op kunnen trekken. Ook in andere gemeenten zijn we met soortgelijke projecten bezig, waar we volgend jaar 5 tot 10 kandidaten voor nodig hebben. Het is dus echt belangrijk dat het aanbod eindelijk goed wordt geregeld.”

Ook onder de vaste medewerkers van het hoveniersbedrijf zijn mensen met een arbeidsbeperking te vinden. Volgens Van ‘t Hof past dat bij het sociale karakter van het familiebedrijf. “Dit zijn dingen van de lange adem en als bedrijf moet je het echt leuk en belangrijk vinden om te doen, anders hou je het niet vol. Verder is het vooral een kwestie van de individuele aanpak: zorg dat iemands taken passen bij zijn talenten. Soms moet je daar een tijdje voor zoeken, maar een oplossing vind je altijd.”