HydraGroup: “De schoonmaak is een laagdrempelig vak”


>

Deze week in de spotlight:
Wie: Ian Smeyers van de HydraGroup
Wat: Werkplekken en speciale stichting
Waarom: “Juist de schoonmaak is geschikt voor inclusief ondernemen”
Hoe: Ouderwetse normen en waarden


Als eigenaar van de HydraGroup, een schoonmaakbedrijf, komt Ian Smeyers regelmatig jongens tegen die weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. Juist voor die gasten wil hij iets betekenen: “Het gaat mij om de mensen, niet om groei of grootte.

Smeyers komt uit een familie van glazenwassers en runt de HydraGroup al vanaf zijn achttiende. In totaal heeft hij vijfentwintig medewerkers in dienst. Hij ziet inclusief ondernemen als een vanzelfsprekend kernpunt van zijn beleid. “Natuurlijk garanderen wij een goede kwaliteit en een goede prijs, maar klanten die primair op zoek zijn naar de laagste prijs, zijn bij ons aan het verkeerde adres.”

Terugdoen
De HydraGroup richt zich op klanten die passen bij de filosofie van het bedrijf. “Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat de schoonmaak vaak wordt gezien als inwisselbaar sluitstuk op de begroting. Wij onderscheiden ons doordat we echt iets terug willen doen voor de maatschappij.”

Dat doet Smeyers door veel kansen te geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking. “Juist de schoonmaak is van oudsher een laagdrempelig vak. Je hebt niet veel bagage nodig om het te leren en wij begeleiden nieuwe werknemers sowieso bij het halen van hun certificaten of een rijbewijs. Medewerkers met een beperking bieden we daarnaast nog extra coaching en intensieve begeleiding bij de dagelijkse werkzaamheden.”

Stichting Nelis
Aangezien de HydraGroup slechts een beperkt aantal kandidaten kon opnemen, richtte Smeyers ook een eigen stichting op: de stichting Nelis. “Via de stichting heb ik werkgelegenheidsprojecten opgezet met een aantal gemeenten en met bedrijven uit de schoonmaakbranche.”

De stichting ontwikkelde de afgelopen jaren meerdere initiatieven, bijvoorbeeld wervingsdagen voor glazenwassers, zogenaamde laddertjesdagen, en voor de schoonmakers, de zwabbertjesdagen. “Ik ben er trots op dat we al veel jongens een kans hebben kunnen bieden. We begonnen met 20 man en dit jaar gaan we met 100 jongens aan de gang.”

Ouderwetse normen en waarden
Smeyers gelooft niet in een softe aanpak. Hij spreekt zijn medewerkers aan op hun gedrag en kan hard zijn als het nodig is. “Wij bieden iedereen de best mogelijke begeleiding, in een soort meester-gezelconstructie, helpen ze ook met eventuele problemen, maar we verwachten wel inzet en een goede prestatie!”


Gouden tip
Ian Smeyers – HydraGroup
Bedenk waarom je van je vak houdt
“Als je even een stapje terug doet en jezelf afvraagt waarom je van je vak houdt, dan weet je ook dat het mooi is om dat enthousiasme te delen en diezelfde kansen aan anderen te bieden.”

Lees de partnerpagina van HydraGroup