Iceberg Webshop Hands: Tempo misschien niet zo hoog, kwaliteit wel


iceberg-webshop-hands

“Dankzij ons hebben ondernemers geen reden meer om geen webshop te hebben,” zegt directeur Martin Bongers van Iceberg Webshop Hands. Op een gemiddelde dag zijn er 10 mensen van het SW-bedrijf voor hem in de weer.

Op de marketing na, doen Bongers en zijn mensen alles voor webwinkels. Het gaat dan met name om het afhandelen – verpakken en versturen – van de bestellingen. “Mensen die op internet iets bestellen, wachten op een cadeautje. Dan moet je niet zomaar iets in een doos flikkeren, maar dat met liefde en aandacht doen.”

En daar ligt precies de link met de SW’ers die Bongers voor zich heeft werken. Na een redelijk toevallig begin, Bongers kwam in contact met een SW bedrijf waarmee hij een pand kon delen – zou hij nu niet anders meer willen. “Mensen denken weleens dat ik het doe omdat het lekker goedkoop zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. De productiviteit ligt lager, maar de kwaliteit van het werk dat ze leveren ligt hoger dan als ik met studenten of uitzendkrachten zou werken. Daarom willen we met Iceberg alleen nog maar werken met mensen die een arbeidsbeperking hebben.”

Beperking omzetten in voordeel

Dan gaat het niet in eerste instantie om mensen met een fysieke beperking. Iceberg Webshop Hands heeft zich met name gespecialiseerd in het verrichten van werkzaamheden voor winkels die verse etenswaren verkopen. “Dat is heel precies werk en dan blijkt dat we de beperking van een aantal SW’ers – bijvoorbeeld mensen met een stoornis in het autistische spectrum – om kunnen zetten in een voordeel. Want bij hen is het nooit een beetje goed, het klopt of het klopt niet. Dus als zij een foodbox hebben ingepakt, dan kun je er vanuit gaan dat er geen worteltjes met een vuil plekje bij zitten.”

Bongers is onder de indruk van het arbeidsethos van zijn mensen. In de loop der jaren heeft hij geleerd hoe hij de omstandigheden moet creëren waarop zijn medewerkers dat ethos kunnen laten zien. “Mensen bloeien op in een veilige omgeving en ontdekken hun eigen kunnen. Daar wordt ik blij van, en zij ook. Dat laten ze zien met hun loyaliteit en hun inzet. Ik zou niet anders meer willen.”