Invloed van de bedrijfscultuur


Cultuur speelt altijd een rol bij de match tussen uw werknemers en uw bedrijf. Dat geldt voor iedereen, met of zonder arbeidsbeperking. De invloed van een bepaalde arbeidsbeperking kan wel meer of minder gevoeld worden in bestaande culturen. Daarom is het extra belangrijk om een goede match te maken met de cultuur van het bedrijf, of de afdeling waar u de mogelijkheden bekijkt om inclusief te worden.

Verschillende bedrijfsculturen

De cultuur van een organisatie wordt zichtbaar in gezamenlijke waarden, taalgebruik, de voorkeursstijl van leidinggeven en de sets van geschreven en ongeschreven regels. De culturen van organisaties kunnen onderling sterk verschillen. Een van de meest gebruikte indelingen is die van Robert Quinn. Hij beschrijft vier typen bedrijfsculturen:

 1. Een hiërarchische cultuur
  Belangrijk: stabiliteit, voorspelbaarheid en efficiëntie; daarom staan ‘regels en procedures’ centraal.
 2. Een marktcultuur
  Belangrijk: competitie, doelgerichtheid en resultaten boeken; daarom staan ‘productiviteit en besluitvaardigheid’ centraal.
 3. Een familiecultuur
  Belangrijk: loyaliteit, traditie en aandacht voor de behoefte van de klant en de zorg voor de medewerkers; daarom staan ‘teamwork, participatie en consensus’ centraal.
 4. Een adhocratische cultuur
  Belangrijk: dynamiek, ondernemerszin en creativiteit; daarom staan ‘innovatie, aanpassing en groei’ centraal.

De openheid verschilt per bedrijfscultuur 1)

Hoe open staan de werknemers in uw organisatie of op een afdeling  voor een collega met  een arbeidsbeperking? En wat motiveert hen om hier positief naar te kijken? Ook dat is afhankelijk van de heersende cultuur in uw organisatie.

Hiërarchische cultuur
Marktcultuur
Familiecultuur
Adhocratische cultuur
Wilt u weten of u al een eind op weg bent naar een inclusieve cultuur? Kijk dan eens naar de Maatlat inclusief ondernemerschap.

Onderschat de invloed van cultuur niet, uw inclusief werkgeven kan er sterk door worden beïnvloed.

 

1) Bron: Masterscriptie Hester ten Dolle over de organisatiecultuur in relatie tot inclusief werkgeven.