De weg naar inclusie bestaat uit vier belangrijke stappen.
Stap 1: motivatie formuleren en draagvlak creëren
Is de krapte op de arbeidsmarkt een drijfveer? Of gaat het om het nakomen van een cao-afspraak? De organisatie kan het ‘waarom’ in de directie of het managementteam vaststellen, maar ook werknemers hierover mee laten denken. Dit levert begrip en draagvlak op en dat is een vruchtbare bodem voor succes.
Stap 2: mogelijkheden verkennen
Een theoretisch opgeleide werkzoekende kan vaak met enige aanpassing van de werkplek een bestaande vacature vervullen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met autisme voor wie werken in een kantoortuin soms geen optie is, terwijl zij in een afgesloten ruimte wel even goed presteren als andere medewerkers. Soms vergt een baan creëren, bijvoorbeeld via functiecreatie, wat meer creativiteit. Je richt dan bestaande werkprocessen anders in, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe functies. Het kan helpen om hierover te sparren met collega-werkgevers. Wordt u partner van De Normaalste Zaak, dan maak je deel uit van een netwerk van enthousiaste inclusieve werkgevers die al de nodige ervaring hebben opgebouwd én nog steeds van elkaar leren.
Stap 3: business case maken
Onderzoek welk scenario of welke scenario’s voor jouw organisatie van toepassing zijn.
- Eenvoudig werk op grote schaal; denk aan assemblage.
- Eenvoudig werk in een eenvoudige omgeving; bijvoorbeeld schoonmaakwerk.
- Eenvoudig werk in een complexe omgeving; hier kunt u denken aan vakkenvullers in een supermarkt.
- Werk op mbo- of hbo-niveau.
Kun je hulp gebruiken bij het opstellen van een business case? Onze Inclusieversnellers helpen uw organisatie graag (kosteloos) op weg.
Stap 4: werving en selectie
Allereerst: benoem expliciet in vacatureteksten dat je streeft naar diversiteit. Zorg ervoor dat het pand en de website toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke, visuele of auditieve beperking en communiceer hier ook over. Bekijk – eventueel met een (inclusieve) personeelsleverancier – hoe je organisatie het best kan werven.
Zelfcoach Inclusief Werkgeven
Op de website van werkgeversvereniging AWVN vind je de Zelfcoach, een online platform boordevol informatie over inclusief werkgeven, ingedeeld in zes thema’s:
- Welke waarde heeft inclusief werkgeven?
- Wie behoren tot de doelgroep?
- Hoe maak ik een business case?
- Welke stappen neem ik?
- Wat zegt de wet?
- Hoe kan ik samenwerken?
De Zelfcoach bevat interessante documenten, informatieve brochures, handige links en leerzame voorbeelden.