PostNL: meer werkgelegenheid voor mensen met een beperking


In 2018 kondigde PostNL een grootse ambitie aan: “Wij openen in Apeldoorn, Amsterdam en Venlo nieuwe sorteercentra en bieden hier werk aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt“. Om dit te realiseren, is goede communicatie en samenwerking tussen alle betrokken partijen van cruciaal belang. Onder begeleiding van Accenture bracht De Normaalste Zaak de drie gemeenten en het UWV en de PostNL-projectleiders bij elkaar.

Na een moeizaam begin is er tussen PostNL, de Werkgeversservicepunten en gemeenten een succesvolle samenwerking ontstaan. De teller staat inmiddels op 50 nieuwe medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op 6 mei jl. heeft PostNL de eerste van de in 2019 drie nieuw te bouwen sorteercentra geopend. In samenwerking met de gemeente Almere en het sociaal werkbedrijf Tomingroep zijn er opnieuw ruim 20 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt gestart.

Om ervaringen te delen en de vinger aan de pols te houden, organiseerden DNZ en Accenture regelmatig kennisdeelsessies. Hierin werden knelpunten benoemd, naar oplossingen gezocht en succesfactoren uitgelicht.

De ambitie van PostNL is uitgegroeid tot een good practice van een samenwerking tussen een bedrijf en publieke partijen dat andere bedrijven kan inspireren. Organisaties die de weg van inclusief werkgeven inslaan, komen namelijk vaak dezelfde hobbels tegen: waar vinden we geschikte kandidaten? En: hoe kunnen we jobcoaching zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten?

Een uitgebreid verslag over het plan van aanpak, de geleerde lessen en de randvoorwaarden voor een goede samenwerking met alle partijen leest u hier:

Kennisdeelsessie: zó creëert PostNL werkgelegenheid voor mensen met een beperking