ICC: Innovative Ideas Set Tomorrow’s Standards


Deze slogan staat achterop de brochure van International Innovation Company (IIC). Voor velen wellicht beter bekend als producent van leuke en vernieuwende praktische producten onder de naam Vacu Vin. Dat dit bedrijf niet alleen maar schitterende design producten, maakt maar ook sociaal innovatief is, zullen niet veel mensen weten. 25 jaar geleden werden ze vreemd gevonden toen ze het assemblageproces lieten uitvoeren door SW-medewerkers. Nu wordt het langzamerhand de normaalste zaak.

Als ik me richting de receptie begeef van het ruime kantoorpand gelegen op een industrieterrein in Pijnacker-Nootdorp, weet ik nog niet dat achter de ruime en rustige ontvangstruimte een grote bedrijfshal staat waar de radio gezellig aanstaat en maar liefst 180 mensen met een arbeidshandicap druk bezig zijn om producten als de ‘melon slicer’ en ‘citrus peeler’ te assembleren. Deze zogenaamde SW-ers (het zijn medewerkers van de Sociale Werkvoorziening) werken hier op detacheringsbasis.

Ik word ontvangen door vader en zoon Schneider, respectievelijk oprichter en CEO van International Innovation Company. Een familiebedrijf dat in meerdere landen actief is en zo’n 90 man personeel op de loonlijst heeft staan.
Oprichter Bernd Schneider vertelt dat het voor hem niet zo’n grote stap was om mensen met een arbeidsbeperking in het bedrijf mee te laten werken, mede doordat hij een meervoudig gehandicapte zus heeft.
Patrick Schneider vult aan: “Wij hebben jaren geheim gehouden dat deze mensen hier werkten. Er werd al snel het stempel ‘goedkoop’ op gedrukt, alsof we misbruik zouden maken van deze mensen. Daardoor zat er een nare bijsmaak aan. Maar bij ons is het gevoel: Wij geven deze mensen een zinvol bestaan. Sommigen staan hier al om 7:15 uur voor de deur. Nou dan staan de mensen van het kantoor er nog niet hoor!”

IIC ging een samenwerking aan met het SW bedrijf Combiwerk in Delft. Jarenlang werd het werk naar een vestiging van Combiwerk gebracht, maar een aantal jaren terug heeft IIC een nieuw kantoor laten bouwen met een aangepaste ruimte voor de SW-medewerkers. Er is zelfs een gloednieuwe kantine voor hen ingericht. IIC heeft op deze manier miljoenen geïnvesteerd in de samenwerking met de sociale werkvoorziening. Niet altijd gemakkelijk zo blijkt, want door de onzekerheid met betrekking tot wet- en regelgeving rond de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) eist de bank een deel van de lening versneld terug. “Je moet van de discussies af over regelingen en voorzieningen”, zegt Patrick Schneider. Voor ondernemers is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt.

Als ik even later een rondleiding krijgt van Bernd Schneider door de assemblageruimte valt me op dat alles hier minstens zo mooi vormgegeven is als de producten die IIC in het assortiment heeft. Zes ruime bedrijfshallen, sommigen wel 15 meter hoog, staan vol met halffabricaten of complete Vacu Vin producten. In de grote en lichte assemblage ruimte zijn de SW-medewerkers aan de het werk. Het proces is volledig aangepast aan hun manier van werken. We worden door diverse medewerkers aangesproken, die graag willen laten zien wat ze maken. Een van hen komt naar Bernd toe met de vraag of er al nagedacht is over het hergebruiken van blik. Hij heeft het idee om een apparaat te ontwerpen waarmee blik in elkaar gedrukt kan worden. “Doet u dat televisieprogramma nog steeds?”, vraagt hij aan Bernd? Zelf had ik Schneider niet direct herkend als de initiatiefnemer en voorzitter van de jury van ‘Het beste idee van Nederland’.
Maar Schneider heeft ook op maatschappelijk vlak mooie initiatieven genomen. Zo richtte hij de Sharing Success Foundation op. Inmiddels zijn zo’n 100 ondernemers actief binnen deze stichting die projecten ondersteunt voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden.

Na 1,5 uur loop ik met een vrolijk gevoel het pand uit. Dit is een prachtig innovatief bedrijf dat ziel en zakelijkheid op een heel mooie manier bij elkaar weet te brengen. Samen met bedrijven als IIC kan De Normaalste Zaak eraan bijdragen dat inclusief ondernemen morgen de standaard is. We zijn daarom blij dat we hen als partner mogen verwelkomen!