Nadat Henk Hölscher in zijn persoonlijke leven geconfronteerd werd met onbegrip voor jongeren met een beperking, besefte hij dat het ook op het werk anders moet kunnen. Die overtuiging werd omgezet naar de praktijk door bij Inntel Hotels Resort Zutphen waar hij werkt, aan de slag te gaan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij vertelt over zijn ervaringen.
Onze eerste medewerker van Delta, een SW-organisatie, werd gedetacheerd om de tennisbanen zomerklaar te maken, voor drie dagen per week gedurende drie maanden. Bedrijfsmatig kon dit, omdat de kosten gelijk bleven en alleen de periode wat langer duurde.
Daarna hebben we diverse ervaringen opgedaan met medewerkers van Delta en Het Plein (verzamelpunt voor werk, inkomen en participatie). Zo was er een jongen met een technische achtergrond die bij de technische dienst werd geplaatst. Dat werkte niet, hij liep weg. Hij werd teruggeroepen en is om zichzelf te leren kennen als afwasser aan de slag gegaan. Toen ging hij fluitend naar zijn werk en wilde de keuken in. Daar heeft hij nu de opleiding voor gevolgd. Zo zijn er meer voorbeelden van medewerkers waarbij we verborgen talenten hebben ontdekt.
Afspraken tussen coaches en onze managers
Het Plein en Delta werken intensief samen om mensen vanuit de gemeente Zutphen en Lochem te helpen. Zo ook aan het werk. Door mensen op zoek naar werk duurzaam te koppelen aan werkgevers. Inmiddels is ongeveer 10% van de hotelmedewerkers via Delta, Het Plein en Praktijkschool PP12 in Zutphen succesvol gematcht.
Delta en Het Plein weten wat voor mensen wij zoeken. Zij selecteren en wij gaan er vervolgens mee aan de slag. De vakinhoudelijke begeleiding neemt Inntel Hotels Resort voor zijn rekening. Op privévlak worden de medewerkers ondersteund door coaches van Delta en Het Plein. Eén dag per week komt er iemand van het SW-bedrijf in het hotel. Daar zijn goede afspraken voor nodig. We beschikken bijvoorbeeld over de 06-nummers van de coaches om een directe lijn te hebben als er iets speelt.
Niet alleen goede afspraken met het Delta-Plein zijn van belang, maar ook met de eigen Inntel-medewerkers. Er is regelmatig overleg met de OR en de managers. Zij staan er achter om mensen met speciale talenten de kans te bieden, maar geven het ook aan als het op een bepaalde afdeling even niet uitkomt. Dat wordt gerespecteerd.
Wat mij weleens zwaar valt, is het maken van keuzes. Sommige medewerkers kun je niet aannemen. Dat moet je accepteren. Het hoort erbij.
Samenwerking met praktijkschool
De volgende stap in ons proces was samenwerking met praktijkscholen vanuit de ambitie om ook jongeren meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Door ook vroegtijdig de samenwerking met de praktijkschool op te pakken, voorkomen we uitval van deze leerlingen. Met het idee het hotel een afspiegeling van de maatschappij te laten zijn, werden stageplaatsen voor de praktijkschool aangevuld met werkervaringsplekken voor hbo-instroom.
Dat bleek een mooie combinatie te zijn. De hbo’er komt fluitend binnen, denkt dat alles leuk en vanzelfsprekend is. De confrontatie met mensen met verborgen kwaliteiten is een leerervaring voor het leven. Het geeft ze een positieve blik.
Wel vertoont de combinatie school-werk nog hiaten. De scholen kunnen de overstap nog beter voorbereiden. Dat proberen we te beïnvloeden. Praktijkschool PP12 geeft hierbij het goede voorbeeld voor andere scholen.
Het ontdekken van verborgen talenten
Werken met mensen met een beperking levert ons genot en voldoening op, om:
- Mensen tot bloei te zien komen en verborgen talenten ontdekken;
- Mensen ervaringen mee te kunnen geven die ze verder helpen in het leven;
- Op een personeelsfeest te zien dat mensen die het minste geld hebben er het mooiste uitzien.
Tip: begin klein
Mijn tip: doe het, maar spring niet meteen in het diepe. Begin klein, bijvoorbeeld met stageplekken voor leerlingen van praktijkscholen. Dat is kleinschalig, in tijd beperkt en een ideale manier om de potentie van deze doelgroep te leren kennen. Je kunt verborgen talenten een kans geven, waar je als bedrijf sociaal heel veel voor terug krijgt. En als je het verstandig doet, gaat het niet ten koste van de commerciële kant.