Inntel Zutphen: “Vaste arbeidsplaatsen, stageplekken en samenwerking met praktijkscholen”


INNTEL-HUISHOUDING-header

Wie: Henk Hölscher van Inntel Hotels Resort Zutphen
Wat: 10% van de hotelmedewerkers gerekruteerd via Delta-Plein
Waarom: “De moeite doen voor verborgen talent is de moeite waard”
Hoe: Goede communicatie in de organisatie, goede afspraken met het SW-bedrijf


Viersterrenhotel Inntel Hotels Resort Zutphen heeft een bevlogen general manager. Henk Hölscher runt zijn hotel op een commercieel succesvolle manier en biedt tegelijkertijd kansen aan mensen met andere kwaliteiten en een afstand tot de arbeidsmarkt: “Iedereen heeft het recht om mee te doen en het bedrijfsleven moet zijn verantwoordelijkheid nemen.” 

Hölscher laat het niet bij woorden. Ongeveer 10% van zijn hotelmedewerkers heeft hij via SW-bedrijf Delta-Plein gerekruteerd. “We bieden vaste arbeidsplaatsen, stageplekken en werken ook samen met praktijkscholen in de omgeving. Delta-Plein weet wat voor mensen wij zoeken, zij selecteren en wij gaan er vervolgens mee aan de slag.”

Een tweeledig doel
Met zijn strategie volgt Hölscher een tweeledig doel. Enerzijds wil hij mensen met een beperking, een term die hij overigens niet graag in de mond neemt, duurzaam integreren in zijn eigen onderneming en vaste contracten aanbieden. “Anderzijds staan we ook open voor kortere contracten en stages. Dat is een goede manier om mensen werkervaring op te laten doen en er voor te zorgen dat ze door kunnen stromen naar een andere werkplek.”

Met dat doel voor ogen participeert Hölscher ook in de regionale netwerken Carrousel en Zutphen Scoort. “Met een aantal werkgevers bundelen we ons netwerk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een paar maanden stage te laten lopen bij verschillende bedrijven. Zo doen ze meerdere ervaringen op en kunnen ze ontdekken welke soort werkgever en baan geschikt zijn.”

HOTEL INNTELGoede afspraken
De vakinhoudelijke begeleiding neemt Inntel Hotels Resort voor zijn rekening, op privévlak worden de medewerkers ondersteund door Delta-Plein. “Eén dag per week komt er iemand van het SW-bedrijf bij ons in het hotel. Daar zijn wel goede afspraken voor nodig met Delta-Plein. Ik moet het 06-nummer hebben van de begeleiders van het SW-bedrijf om een directe lijn te hebben als er iets speelt. Dat is inmiddels goed geregeld.”

Hölscher benadrukt dat niet alleen goede afspraken met het Delta-Plein van belang zijn, maar ook met de eigen Inntel-medewerkers. “Ik kan het allemaal wel willen, maar anderen in de organisatie moeten het uitvoeren en krijgen de begeleiding in de dagelijkse praktijk op hun bordje. Daarom overleggen we regelmatig met de OR en natuurlijk ook met de managers. Die staan er allemaal achter om mensen met speciale talenten de kans te bieden, maar geven het ook aan als het op een bepaalde afdeling even niet uitkomt. Dat respecteer ik dan natuurlijk.”

Verborgen talent
Het enthousiasme en de bevlogenheid van Henk Hölscher worden pas echt duidelijk als hij vertelt over verschillende medewerkers die via het Delta-Plein binnenkwamen en bij zijn bedrijf helemaal tot bloei zijn gekomen. “Dat is echt een genot om te zien. Soms duurt het even voor je een goede plek voor iemand hebt gevonden, maar als dat is gelukt, ontdek je pas hoeveel die mensen eigenlijk kunnen en welk onrecht je ze aandoet als je het hebt over mensen met beperkingen. Daarom kijken we ook heel goed naar de functies die we beschikbaar hebben en nemen geen HBO’ers aan om als afwasser te komen werken. Het talent van mensen met een beperking is misschien niet direct zichtbaar, maar het is de moeite waard om moeite te doen voor dat verborgen talent!”


Gouden tip
Henk Hölscher – Inntel Hotels Resort Zutphen
Doe het, maar spring niet meteen in het diepe
“Ik kan het alle ondernemers aanraden om mensen met speciale talenten een kans te geven. Als bedrijf krijg je er sociaal heel veel voor terug en als je het verstandig doet, gaat het niet ten koste van de commerciële kant. Ik zou wel willen adviseren om niet meteen in het diepe te springen. Begin klein, bijvoorbeeld met stageplekken voor leerlingen van praktijkscholen. Dat is kleinschalig, in tijd beperkt en een ideale manier om de potentie van deze doelgroep te leren kennen.”

Lees de partnerpagina van Inntel Hotels Resort Zutphen

Deel dit bericht