JK Car Care: Al moet ik het vijftig keer uitleggen, ooit blijft het hangen


jk-car-care3

JK Car Care is een bijzonder autopoetsbedrijf uit Utrecht. Er werken 4 Wajongers en die zijn voor eigenaar Marco de Wit in de loop der jaren steeds belangrijker geworden: “Ik ben mijn onderneming aan het omturnen tot social enterprise.

Dat betekent dat Marco de Wit zich niet meer wil richten op het maximaliseren van de winstmarge, of het steeds maar vergroten van de bedrijfscapaciteit, maar juist op het begeleiden en ontwikkelen van mensen. “Uiteindelijk wil je toch elke dag bezig zijn met dingen waar je gelukkig van wordt. En ik word er gelukkig van om mensen die dat nodig hebben een steuntje in de rug te geven.”

Een goed vehikel

Een autopoetsbedrijf is volgens De Wit een goed vehikel om mensen die lang werkloos thuis hebben gezeten of te kampen hebben met een fysieke of geestelijke beperking te laten wennen aan werk. “Het is laagdrempelig werk. Elke dag beginnen we met een overleg, zodat iedereen in grote lijnen weet wat hij gaat doen. Dat biedt structuur en helpt mensen om de dag door te komen.”

Wie bij JK Car Care aan de slag wil, begint met een snuffelstage van een paar dagen. Het observeren van mensen en hun functioneren is volgens Marco de Wit cruciaal om in te schatten of mensen in de groep passen. “We nemen alleen nieuwe mensen aan waar de rest van de groep het mee eens is; er moet wel een klik zijn. Omdat mensen mee mogen beslissen, wordt bovendien het team versterkt!”

Klaar staan

De Wit vindt de sfeer in de groep juist zo belangrijk omdat hij wil dat zijn medewerkers voor elkaar klaar staan. “Iedereen heeft weleens een mindere dag. Als je weet waar dat door komt, weet je ook hoe je het beste kunt reageren; moeten we iemand even met rust laten of juist niet? Zo kun je elkaar door lastige dagen heen trekken.”

Als mensen lang thuis hebben gezeten is daar volgens Marco altijd wel een reden voor. Of daar nu een officieel doelgroepenlabeltje aan hangt of niet. “Mensen zijn over het algemeen heel onzeker, denken dat ze niks waard zijn en nooit iets zullen worden. Onzin natuurlijk en daarom vind ik het juist een enorm bevredigend gevoel om ze langzaam te zien ontdooien. Daar steek ik graag wat extra tijd in.”

Want dat is wel nodig. Marco noemt het zelfs continue begeleiding. “Het werk is laagdrempelig en eenvoudig te leren en zolang mensen een goede houding en motivatie laten zien, vind ik het prima om het vijftig keer uit te leggen. Ooit blijft het hangen. Vanaf dat moment zie je de ontwikkeling van mensen plotseling heel snel gaan. En daar is het mij om te doen!”