Klaver Fietsparkeren: We motiveren mensen om het uiterste uit zichzelf te halen


Klavergroep-Hoogeveen_191012_1055_internet

Deze week in de spotlight:
Wie: Peter Hanekamp van Klaver Fietsparkeren
Wat: 50% van de medewerkers heeft WSW-indicatie
Waarom: “Het is eigenlijk historisch zo gegroeid”
Hoe: Begeleiding is een kwestie van inleving


Klaver Fietsparkeren maakt alle denkbare producten op het gebied van fietsparkeren: van rekken en overkappingen tot lockers en etageparkeersystemen. Bij het bedrijf in Hoogeveen werken zo’n 35 mensen, waarvan er 14 een WSW-indicatie hebben en 2 begeleid werk verrichten.

Projectmanager Peter Hanekamp vertelt dat dit historisch gegroeid is. Klaver was van oorsprong een eenmansbedrijf en kreeg op een gegeven moment een grote order te verwerken. “Op zoek naar een partner kwam Jan Klaver al vrij snel uit bij het SW-bedrijf. Zij beschikten over een metaalafdeling en waren in staat de fietsenrekken te produceren. Dat beviel beide partijen zo goed, dat SW-bedrijf Alescon op dit moment voor 100% eigenaar is van Klaver Fietsparkeersystemen.”

Klaver produceert de onderdelen voor de fietsparkeersystemen niet zelf, maar alle andere werkzaamheden gebeuren op de locatie in Hoogeveen. “Denk dan aan assemblage, montage, productontwikkeling en het maken van technische tekeningen. En voor al deze werkzaamheden zetten wij mensen van het SW-bedrijf in. Dat kost dan wel wat meer begeleiding en soms wat meer tijd, maar het werk is kwalitatief meer dan in orde.”

Klavergroep-Hoogeveen_191012_1015_internetCommerciële omgeving
Hanekamp is ervan overtuigd dat ook de WSW-populatie er baat bij heeft om in een commerciële omgeving aan de slag te zijn. “We zijn uiteindelijk gewoon een commercieel bedrijf, willen en moeten gewoon geld verdienen en krijgen alleen subsidie op loonkostengebied. Daarom stellen we bij nieuwe medewerkers ook vooral eisen op het gebied van motivatie. Binnen alle redelijke grenzen proberen we er voor te zorgen dat onze medewerkers het uiterste uit zichzelf halen.”

Dat betekent ook dat veel van de medewerkers onvermoede talenten bij zichzelf ontdekken. “Je hoort vaak dat deze doelgroep niet zo stressbestendig is, maar onze mensen werken gewoon een half uurtje langer door als het nodig is. En onze montage- en onderhoudsploegen werken op locatie, dus die gaan het hele land door. Zij kunnen prima zelfstandig werken.”

Eigenlijk merkt Hanekamp alleen aan de extra begeleiding die nodig is, dat hij te maken heeft met SW’ers. “Deze mensen horen er bij ons helemaal bij en daar zijn zij (en wij) ook trots op. Die extra begeleiding regelen we gewoon op de werkvloer. Dat vraagt wel bepaalde kwaliteiten van onze werkleiders. Om bij ons te werken, moet je je als werkleider in kunnen leven in deze doelgroep. Want dat is de basis. En als je dat niet kunt, dan ben je eigenlijk bij ons niet op je plaats.”

Lees de partnerpagina van Klaver Fietsparkeren.

Deel dit bericht