Klink-Nijland: We hebben een goed onderbouwd opleidingstraject opgezet


klink


Grond-, weg- en waterbouw, dat is het domein van Klink-Nijland uit Raalte. Het bedrijf heeft circa 50 medewerkers en biedt al sinds 2012 elk jaar 12 jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een opleiding en de kans op een vaste baan. “We zijn uitgeroepen tot beste leerbedrijf van de bouw- en infrasector”, vertelt Herman Kleine Koerkamp, coördinator Opleidingen bij het bedrijf, trots.

In drie jaar tijd gaf Klink-Nijland in totaal 34 jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans een diploma op BBL 2-niveau te halen – als vakman grond-, weg- en waterbouw of als opperman bestratingen. “Van de 34 zijn er 3 afgevallen en van de eerste groep zijn er inmiddels 7 geslaagd, de rest zit nog in het opleidingstraject. 6 van deze jongens hebben een vast contract bij ons bedrijf gekregen.”

De opleidingen duren, afhankelijk van het eigen tempo van de cursisten, circa 2 jaar en worden verzorgd door het ROC Deltion in Zwolle. De lessen worden niet op school gegeven, maar vinden elke vrijdag plaats op de bedrijfslocatie van Klink-Nijland. “Het gaat om jongens met de nodige problemen. Bij het ROC zelf zitten ze in groepen van 25 tot 30 scholieren, dat is te veel. Bij ons zitten ze in een groep van 6, dus krijgen ze veel meer individuele aandacht.”

4 leermeesters

Maar ook naast de lesuren worden de Binqies, zoals Kleine Koerkamp zijn BBL’ers noemt, intensief begeleid door een ontwikkelingspsycholoog en 1 of 2 stagiairs – studenten Toegepaste psychologie. Verder heeft Klink-Nijland 4 leermeesters in dienst, waarvan er een 8 uur per dag met de jongeren bezig is.

Kleine Koerkamp gelooft ook heel erg in de stimulerende werking van het groepsgevoel van de Binqies onderling. “Collega’s en leermeesters zijn belangrijk, maar die gasten moeten het uiteindelijk zelf doen. Als dat lukt, geeft dat iedereen natuurlijk een geweldig gevoel. Want vergis je niet, het is in het begin niet altijd eenvoudig werken met deze jongens. Ze zijn niet gewend aan regelmaat en werk, en moeten eerst wennen deze grondbeginselen van werk onder de knie te krijgen.”

Convenant

Na afloop van de proefplaatsing van 3 maanden wordt bekeken of BBL’er en werkgever tevreden zijn. Daarna volgt een contract voor de duur van de opleiding. Als de Binqies hun opleiding succesvol hebben afgerond, wacht er in principe een vaste baan. Dat hoeft niet per se bij Klink-Nijland te zijn.

Herman Kleine Koerkamp zette zijn netwerk in de regio namelijk in om ook andere werkgevers te vinden. “Wij vinden dit belangrijk om te doen, maar kunnen ook niet iedereen aannemen. Daarom heb ik een convenant gesloten met acht bedrijven uit de omgeving die ook plekken aanbieden. We hebben dus echt een goed onderbouwd opleidingstraject opgezet.”

De zoektocht naar geschikte kandidaten

Al bij de start in februari 2012 bleek het moeilijk geschikte kandidaten te vinden. Uit de kaartenbakken bij de overheid kwamen ze niet. Kleine Koerkamp zocht publiciteit in de regionale pers en gebruikte zijn eigen netwerken om voldoende potentiële Binqies te vinden.

In 2014 begonnen De Normaalste Zaak, het UWV en de regionale afdelingen van VNO-NCW in de regio IJssel-Vecht met de pilot ‘regelluw’ – juist ook om het gemakkelijker te maken jongeren te traceren en naar werk te begeleiden. “Met de start van de laatste groep, in februari 2015, bleek dat dit nog niet werkte. Slechts 2 aanmeldingen kwamen binnen, van de benodigde 6. Dit komt volgens mij doordat de meeste gemeenten hun organisatie rond de drie decentralisaties nog niet op orde hebben.”

Daarom zette Kleine Koerkamp zijn eigen netwerk weer in. “Binnen 3 dagen had ik 11 kandidaten. Daarvan zijn er 6 gestart met hun opleiding. De geschikte kandidaten zijn er dus wel, maar nog niet inzichtelijk. Wij blijven doorgaan, want hoewel je altijd teleurstellingen hebt, zijn we trots op de successen!”