KNGF Geleidehonden: “Ons doel is mensen te helpen”


kngf_geleidehond-Hond-in-tuig-Danu

Deze week in de spotlight:
Wie: Caroline van Kalsbeek van KNGF Geleidehonden
Wat: Waar mogelijk inzet van medewerkers met een beperking
Waarom: “Past bij onze stichting”
Hoe: Gebruikmaken van specifieke talenten


Wie voelt er geen vertedering bij het zien van een blindengeleidehond? Het zijn goeiige viervoeters die hun baas trouw terzijde staan. Maar eerlijk zeggen: heeft u zich weleens afgevraagd wie ervoor zorgt dat honden ‘opgeleid’ worden tot goede geleidehonden? Het antwoord is in elk geval KNGF Geleidehonden uit Amstelveen.

Deze stichting leidt jaarlijks ongeveer 125 geleidehonden op. Dit zijn niet alleen blindengeleidehonden voor visueel gehandicapten, maar ook honden voor mensen in een rolstoel, kinderen met autisme of oud-geüniformeerden met een posttraumatische stressstoornis. “De vraag naar zorghonden is groot, we werken met wachtlijsten,” vertelt Caroline van Kalsbeek, het hoofd P&O van KNGF Geleidehonden. “Daarom proberen we ieder jaar wat meer honden op te leiden en breiden we ook ons personeelsbestand ieder jaar verder uit.”

Inmiddels heeft KNGF Geleidehonden 88 mensen in dienst. Tweederde van de medewerkers houdt zich direct bezig met het fokken of trainen van de honden of het begeleiden van hun bazen. De overige medewerkers houden zich bijvoorbeeld bezig met financiën of communicatie.

Eigen ervaringen
Op die laatste afdeling werkt ook een visueel beperkte medewerkster. Naast wat kleine aanpassingen op de computer, zoals een spraakprogramma, voert zij haar werk als ieder ander uit. “Een mooie bijkomstigheid is dat zij als geen ander weet hoe het is om te leven met een visuele beperking en een blindengeleidehond. Zij controleert bijvoorbeeld de toegankelijkheid en ‘leesbaarheid’ van onze site voor geleidehondenbazen.”

Ook bij de catering werkt, gedetacheerd vanuit de gemeente, een medewerker met een beperking. Van Kalsbeek creëerde speciaal een functie op deze afdeling. “Bij ons staat het aannemen van werknemers met een beperking niet ter discussie, maar maakt het deel uit van de bedrijfsfilosofie. We willen zoveel mogelijk mensen een kans bieden binnen onze organisatie. Daarom hebben we een leerwerkplek opgezet waar mensen met een beperking zes maanden werkervaring op kunnen doen.”

Mensen helpen
Hoewel minder in aantal, bieden de kantoorfuncties volgens Van Kalsbeek vaak meer mogelijkheden voor werknemers met een beperking. “Het opleiden en verzorgen van geleidehonden is heel fysiek en intensief werk. Maar we denken wel degelijk in mogelijkheden, zo is er nu bijvoorbeeld een stagiair die in een rolstoel zit in de kennel aan de slag. We bekijken of we daar in de toekomst meer mee kunnen doen.”

Want het is sowieso Van Kalsbeeks bedoeling om in de toekomst meer mensen met een beperking aan te nemen op openstaande functies. Daarbij loopt ze tegen een uitdaging aan: “Onze locatie is nogal lastig bereikbaar. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 10 minuten lopen. Dat blijkt voor veel kandidaten met een beperking een belemmering. Als dit een struikelblok blijft, zullen we gezamenlijk op zoek gaan naar een passende oplossing. Want het is ons doel om mensen te helpen; niet alleen met onze honden, maar ook met onze manier van werken.”

Lees de partnerpagina van KNGF Geleidehonden.