KPN Nederland: “Andere medewerkers hebben bewondering voor Wajongeren”


KPN Nederland biedt ieder jaar 20 werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking. Wat begon als losstaand gevolg van CAO-afspraken, is nu een vast bestandsdeel van KPN’s HR-beleid. Tom Plug is adviseur Compensation & Benefits: “Bij ons kunnen mensen waardevolle werkervaring opdoen.

Toen KPN met de vakbonden afsprak ieder jaar arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen aan Wajongeren, hadden veel afdelingshoofden en managers eigenlijk geen idee wat ze moesten verwachten. Daarom organiseerde het bedrijf een kennismakingsbijeenkomst met 4 Wajongeren. “De onbekendheid was in het begin een probleem, maar die bijeenkomst heeft ervoor gezorgd dat de aanwezige managers zich achter dit project hebben geschaard en er ook enthousiast over zijn.”

Kwaliteit voor kwantiteit
Jaarlijks 20 werkplekken op een totaal aantal medewerkers van 12.000 kan misschien niet bijzonder indrukwekkend klinken, erkent Plug, maar het gaat hem om een serieuze aanpak. Hij kiest liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. “Wij bieden mensen een volwaardige baan met in eerste instantie een contract voor anderhalf jaar en dus de kans écht waardevolle werkervaring op te doen. En als ze het goed doen, bestaat op zich ook de mogelijkheid dat ze langer bij ons kunnen blijven. Overigens zijn we er dit jaar ook mee gestart om leveranciers te bewegen een bepaald percentage medewerkers met een arbeidsbeperking in te zetten op projecten voor KPN.”

Elke afdeling van KPN krijgt een target en moet een bepaald aantal werkplekken realiseren. Hoe dat precies in zijn werk gaat en welke manager dat op zich neemt, hangt van de managers in kwestie af. “Onze medewerkers moeten er open voor staan. Wij leggen geen verplichtingen op, dus de managers die zo’n target op zich nemen, doen dat graag en zijn erg betrokken. We geven deze managers geen extra begeleiding, dat hebben we wel overwogen, maar daar bleek geen behoefte aan en in de praktijk blijkt het prima te werken.”

Ziekteverzuim
Plug hoort van afdelingen waar mensen met een beperking werken dat de overige medewerkers er positief op reageren. “Je ziet dat het ziekteverzuim op die afdelingen op een gunstige manier beïnvloed wordt. Ik denk dat de gemotiveerde instelling van Wajongeren een positief effect heeft op de anderen, die hebben respect en bewondering voor de inspanningen die Wajongeren moeten leveren en relativeren hun eigen problemen misschien net een beetje meer.”


Gouden tip
Tom Plug – KPN Nederland
Duurzame match
“Bij ons gaat het om echte, volwaardige functies. Net als bij alle andere sollicitaties, is het daarom belangrijk de juiste kandidaat voor de juiste functie te vinden. Maar dat sluit niet uit dat je creatief met het takenpakket om kunt gaan, want je moet natuurlijk wel rekening houden met belastbaarheid en sterktes en zwaktes van mensen. Zorgen voor een duurzame match, noemen we dat.”