Leger des Heils: Werken is belangrijk voor het zelfvertrouwen


Leger-des-heils-tuinbank-wasabi-2

Vanuit 250 locaties in Nederland verleent het Leger des Heils, internationaal bekend als The Salvation Army, materiële en immateriële steun aan mensen die dat nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan hulp aan daklozen, verslaafdenzorg, maar ook aan dagbesteding en begeleiding naar werk.

John Jalving is bij het Leger des Heils de Landelijk manager SROI en arbeidsre-integratie en geeft ondersteuning aan de afdeling die zich bezighoudt met arbeidsre-integratie. “Onder de naam 50/50 hebben we werkbedrijven door het hele land – onder andere winkels, werkplaatsen en horeca. Cliënten kunnen daar – zonder arbeidsovereenkomst – weer wennen aan werk en startkwalificaties opdoen. Hoeveel iemand daar werkt en wat iemand precies doet, hangt volledig af van de persoonlijke situatie. Zoals iedereen zich voor zal kunnen stellen, verschilt dat nogal bij onze cliënten.”

Iedereen die wil, krijgt een plekje in een van de werkbedrijven van het Leger des Heils, zowel mensen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt alsook mensen die alleen nog dat laatste beetje ondersteuning nodig hebben om naar de arbeidsmarkt terug te keren. Op dit moment zijn er 1.200 mensen op de een of andere manier actief in de werkbedrijven. “Werken is belangrijk voor het zelfvertrouwen van mensen en bevordert het herstel van een normaal leven. Op dit moment stroomt circa 15% van de mensen die bij ons komen succesvol door naar betaald werk.”

Intensiveren en professionaliseren

Jalving en het Leger des Heils willen hun inspanningen om mensen die het contact met de maatschappij zijn kwijtgeraakt via de werkbedrijven weer naar betaald werk te begeleiden, de komende jaren verder intensiveren en professionaliseren. “Het moet echt duurzaam zijn en daarom willen we ook dat de werkbedrijven zichzelf bedruipen. Zo kunnen we de normale arbeidsmarkt beter nabootsen en de stap daarheen verkleinen.”

Het Leger des Heils wil niet alleen via de werkbedrijven bijdragen aan een inclusieve maatschappij, maar ook als werkgever. In Nederland staan er ongeveer 6.000 medewerkers op de loonlijst. “We hebben PSO 1 al binnen en gaan er de komende tijd hard aan werken om nog meer vacatures geschikt te maken voor mensen met een beperking.”

Kernwaarden

Het Leger des Heils en Jalving kijken voor de vacatures naar de hele organisatie, variërend van schoonmaakwerkzaamheden tot maatschappelijk werker. “De eerste ervaringen hebben we al opgedaan en die zijn positief. Het past natuurlijk ook bij een organisatie als de onze, die rechtvaardigheid, gerechtigheid en solidariteit als kernwaarden heeft.”

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin