Light for the world: Zo vanzelfsprekend dat het bijna niet onder woorden te brengen is


light-for-the-world-meijer_100215_0095

Light for the World is een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op mensen met een beperking. Het bestaat inmiddels 30 jaar en helpt overal ter wereld, maar vooral in Afrika en Azië, mensen met een beperking een plek te vinden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Paulien Bruijn werkt bij Light for the World als trainer en adviseur. Ze helpt andere ontwikkelingsorganisaties – zowel in Nederland als ter plaatse – om hun projecten inclusiever te maken. “We zijn ooit begonnen met specifieke projecten voor mensen met een handicap, en waar nodig doen we dat soms nog. Maar echte inclusie krijg je pas door reguliere ontwikkelingsprogramma’s toegankelijk te maken  voor mensen met een beperking. Daarom trainen wij de projectmedewerkers en geven we advies hoe zij hun projectplannen inclusiever kunnen maken.”

Iedereen wordt er beter van

Light for the World werd ooit opgericht door een oogarts en richtte zich oorspronkelijk op mensen met een visuele beperking. Dat concept is nu al een aantal jaar geleden ingeruild voor een bredere benadering. “De voordelen van inclusie zijn zo vanzelfsprekend voor me dat ik het moeilijk vind om ze goed onder woorden te brengen. Iedereen wordt er beter van. Dat geldt in Nederland net zo hard als in Bangladesh of Kenia.”

Niet alleen het belang van inclusie is in alle landen hetzelfde, de principes om de maatschappij te openen voor mensen met een beperking zijn dat ook. “Het maakt uiteindelijk niet uit waar. De barrières die deelname in de weg staan zijn overal hetzelfde.Het gaat erom dat er een open houding ontstaat. Dus dat vooroordelen worden overwonnen en dat mensen met een beperking zelf mee kunnen praten. Dat er niet alleen over ze wordt gesproken en om toegankelijkheid, zowel in fysieke zin, als in de toegankelijkheid van de communicatie.”

light-for-the-world-spotlight

Zelf ook doen

Light for the World wil niet alleen andere organisaties en projecten helpen om inclusiever te worden, maar de organisatie met 14 medewerkers in Nederland en  een paar medewerkers in het buitenland, wil dat zelf ook doen. “Hier geldt natuurlijk practice what you preach. Wij hebben op dit moment al een aantal mensen met een beperking in dienst, maar we willen meer, juist omdat het zo goed past bij de inhoud van ons werk.”

Voor nieuwe medewerkers met een arbeidsbeperking aangetrokken kunnen worden, moeten er wel eerst vacatures komen bij Light for the World. En dat is niet iets dat traditioneel vaak gebeurt. “Wij kennen weinig verloop en zijn natuurlijk maar een kleine club. Toch gaan we bij de komende vacatures nog beter ons best doen. Ik hoop dat ook De Normaalste Zaak daar een rol in kan spelen.

Wij motiveren andere ontwikkelingsorganisaties om ook mensen met een beperking in dienst te nemen, maar ze weten vaak niet hoe ze een geschikte kandidaat kunnen vinden. Het zou  toch geweldig zijn als er een Meet & Greet komt voor werkgevers uit de goede doelensector?

Deel dit bericht