LUMC: Ook omdat we gewoon aardige mensen zijn


lumc-1

Niet alleen in Leiden en omstreken is het Leids Universitair Medisch Centrum een begrip. Het LUMC behoort tot de internationale top op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Er werken 7.000 mensen en jaarlijks zullen daar 20 tot 30 medewerkers met een beperking bijkomen.

Die stevige doelstelling is het gevolg van bestuurlijke afspraken. In Leiden zijn de universiteit en het ziekenhuis van oudsher namelijk nauw verbonden met het stadsbestuur. “Dan ligt het voor de hand dat wij, als grootste werkgevers in de gemeente, ook onze verantwoordelijkheid willen pakken, ” zegt Jan Maasen –Hoofd Gezondheid op de HR-afdeling. “En”, voegt hij er aan toe, “In het LUMC werken ook gewoon heel aardige, sociaal voelende mensen.”

Dat er in het LUMC plaats is voor mensen met een arbeidsbeperking is niet nieuw. Al tientallen jaren werken er gedetacheerde WSW’ers op verschillende plekken door de hele organisatie. “Dat gaat naar wederzijdse tevredenheid en wordt door iedereen als iets volkomen vanzelfsprekends geaccepteerd.”

Participatieloket

Onlangs sloot het LUMC een overeenkomst met het UWV en de voormalige sociale werkvoorziening (DZB). En 7 weken geleden werd er een participatieloket geopend in het ziekenhuis. “Dit mes snijdt aan twee kanten. Deze partners kunnen ons helpen met alle regelgeving en begeleiding en wij kunnen opleidings- en werkplekken bieden.”

Het loket ging voortvarend van slag. De eerste weken werden er al 5 plaatsingen gerealiseerd, op de logistieke afdeling, bij de geestelijke verzorging en bij de ICT. “In eerste instantie gaat het om tijdelijke contracten en worden deze plekken betaald vanuit centrale middelen. Dit is bedoeld om de afdelingen te stimuleren om mensen uit de participatiedoelgroep een kans te geven. Sommige van deze functies zijn speciaal gecreëerd, voor andere was er een vacature.”

lumc-patientenkamer

Van tijdelijk naar vast

Vervolgens is het wel de bedoeling van Maasen dat de afdelingen de kosten zelf overnemen. “We hebben eerlijk met de kandidaten besproken dat er geen concreet uitzicht is op een vast dienstverband. Maar als ze goed presteren – en de afdelingen budgettaire mogelijkheden hebben, is die mogelijkheid er natuurlijk altijd. Als allereerste willen we mensen aan het werk helpen en onze afdelingen kunnen zo kennis maken met kandidaten.”

Maasen beschrijft de werkomgeving bij het LUMC als ‘high performance’. Dat kan waarschijnlijk ook niet anders bij een ziekenhuis dat internationaal tot de top wil behoren. “Het is natuurlijk best zwaar werk, maar het is ook heel intrinsiek motiverend. En we doen het als werkgever kennelijk goed, want we zijn niet voor niets uitgeroepen tot ‘meest aantrekkelijke werkgever in de non-profit sector’.”