Lumeco: “Goed voor mens, milieu en portemonnee”Deze week in de spotlight:
Wie: Willem Donker van Lumeco
Wat: Sociaal energie besparen
Waarom: “Iedereen profiteert”
Hoe: Bij elke opdracht samenwerken met SW-bedrijven


Lumeco uit Hendrik-Ido-Ambacht is specialist op het gebied van energiezuinige verlichting. Het bedrijf werkt door het hele land en zet voor de meeste installatiewerkzaamheden cliënten van SW-bedrijven in. Accountmanager Willem Donker ziet alleen maar winnaars: “De betrokken SW-mensen, de klanten en wij: iedereen profiteert.

Lumeco (2)In opdracht van met name gemeenten en grotere bedrijven verduurzaamt Lumeco bestaande verlichting of brengt nieuwe, energiezuinige verlichting aan. Volgens Willem Donker staan er drie pijlers centraal bij het bedrijf: People, Profit en Planet. “We maken verlichting duurzamer en milieuvriendelijker, Planet, en dat levert onze klanten een forse kostenbesparing op, Profit.”

Voor Lumeco betekent de derde pijler, People, een intensieve samenwerking met SW-bedrijven. Bij elke opdracht opnieuw biedt Lumeco werkgelegenheid aan cliënten van SW-bedrijven uit de regio waar de opdracht wordt uitgevoerd. “We zijn een gewoon commercieel bedrijf, maar wel met een idealistische insteek. Het is toch geweldig dat we deze mensen kansen kunnen bieden.”

Duidelijke communicatie
Bij Lumeco voeren de mensen van de SW-bedrijven de eenvoudigere handelingen uit onder leiding van de eigen monteurs van het bedrijf. “Daarnaast is er soms ook een begeleider van het SW-bedrijf aanwezig. We communiceren ook altijd duidelijk met onze klanten hoe we werken. Om de klanten bijvoorbeeld duidelijk te maken wie hun aanspreekpartner is, dragen onze monteurs groene Lumeco-shirts en de mensen van het SW-bedrijf krijgen zwarte shirts.”

Omdat Lumeco borg staat voor de kwaliteit van het geleverde werk, wordt als laatste stap alles nog eens extra gecontroleerd door de eigen medewerkers. “Dat zijn we aan onze klanten verplicht. Extra controles en extra begeleiding vormen voor ons natuurlijk wel extra investeringen, maar dat hebben we er graag voor over.”

LumecoMeerwaarde
Willem Donker is er namelijk van overtuigd dat de samenwerking met mensen met een beperking echt meerwaarde aan het werk van Lumeco geeft. “Je krijgt er de meest gemotiveerde medewerkers voor terug die je je maar voor kunt stellen. Dat straalt ook door in de rest van ons bedrijf.”

Donker erkent dat deze sociale manier van ondernemen goed is voor het imago van het bedrijf, maar merkt niet dat de orders daardoor nu binnenstromen. “Gemeenten hebben houden er natuurlijk van en de meeste klanten staan er ook wel voor open, maar om orders te scoren moet je het toch gewoon met je kwaliteit en je prijs laten zien. Dat is niet erg, mede dankzij onze collega’s van de SW-bedrijven zijn we namelijk ook goed in wat we doen!”


Gouden tip
Willem Donker- Lumeco
Wees realistisch
“Werk bieden aan mensen met een beperking is zeker lonend, maar bedrijven moeten er ook realistisch in zijn. Er is extra begeleiding nodig en dat is een investering. Daar moet je niet te makkelijk over denken.”

Lees de partnerpagina van Lumeco.