Maak autisme op de werkvloer bespreekbaar


Bert van Boggelen over het bespreekbaar maken van autisme op de werkvloer

Wajongers met autisme aan de slag bij Autitalent

 
Het is de week van het autisme. Samen met de werkgroep Vanuit Autisme Bekeken hebben we als De Normaalste Zaak daarom op 2 april een bijeenkomst georganiseerd met als thema “Autisme op de Werkvloer”. Daar, en ook bij andere bijeenkomsten de afgelopen week, bleken twee dingen. Op autisme op de werkvloer rust nog steeds een taboe én dat is eigenlijk nergens voor nodig.

Bespreekbaar maken
We moeten dat taboe doorbreken en autisme bespreekbaar maken. Daarom roep ik alle werkgevers op gewoon met hun medewerkers over dit onderwerp te praten. Veel medewerkers met autisme, zeker die met een lichtere vorm, kunnen heel lang heel erg goed functioneren. Maar dat gaat niet vanzelf en in veel gevallen wordt de spanning op een gegeven moment te groot. Dat kan na vijf jaar, tien jaar of vijfentwintig jaar zijn, maar vroeger of later komt het tot uitval. En die is te vermijden als we het onderwerp niet uit de weg gaan, maar frank en vrij tegemoet treden.

Over duurzame inzet gesproken: er zijn heel veel jongeren met een gediagnosticeerde vorm van autisme. Dat betekent dat de arbeidsmarkt de komende jaren moet rekenen op een grote toestroom van mensen met verschillende vormen van autisme. Het bedrijfsleven kan zich daar maar beter op instellen. Bijvoorbeeld door projecten te ondersteunen zoals de Autisme Ambassade, een initiatief van de werkgroep Vanuit Autisme Bekeken. Hierbij gaan ambassadeurs, speciaal opgeleide medewerkers met autisme, het gesprek aan met collega’s om het taboe te doorbreken en duidelijkheid te verschaffen over deze aandoening.

Begrip en openheid
Aan het label autisme hangen veel, veelal negatieve connotaties. Als samenleving hebben we mensen met problemen al veel te lang weggeduwd. Maar wie de aandoening eens wat nader bekijkt, zal al snel ontdekken dat veel van die connotaties niet terecht zijn en dat de meeste medewerkers met autisme helemaal niet op bijzondere nieuwe voorzieningen zijn aangewezen. Sterker nog, met een beetje begrip en openheid kan er al een wereld gewonnen worden.

Bert van BoggelenBert van Boggelen
Bert van Boggelen is oud bestuurder-directeur CNV vakcentrale. Als kwartiermaker van De Normaalste Zaak doet hij op deze plek regelmatig verslag van zijn ervaringen.E-mail: bertvanboggelen@denormaalstezaak.nl
Tel: 06-51534933

Deel dit bericht