MamaLoesBabysjop: Iedereen moet toch gewoon een boterham kunnen verdienen


mamaloes1

Vanaf haar achttiende is Loes de Volder al bezig met babyspullen. Eerst als medewerker van een winkel in babyspullen, net als moeder, maar sinds 6,5 jaar als eigenares van MamaLoes Babysjop, haar eigen babyshop. “Ik wil mensen blij maken.

De Volder begon met haar eigen zaak nadat ze zonder werk kwam te zitten. Haar baby-imperium maakte een enorme groei door en al na anderhalf jaar moest ze de eerste medewerkers aannemen, omdat zij en haar man het niet meer alleen aankonden. “Het was me meteen duidelijk dat ik een sociale onderneming wilde zijn. Op deze manier levert ondernemen mij het meeste plezier op.”

Een warm bad

Inmiddels staan er 53 mensen op de loonlijst van MamaLoes. Het overgrote deel komt uit de bijstand. Iedereen begint met een proefplaatsing van een maand, daarna volgt een tijdelijk contract. “Iedereen mag bij ons beginnen en dan hopen we ze op te nemen in het familiegevoel, het warme bad, van ons bedrijf en ze te besmetten met het enthousiasme waarmee we werken. Ik vind dat mensen niet langs elkaar, maar met elkaar moeten leven. Dat probeer ik in mijn bedrijf in elk geval wel te doen.”

Het lukt niet altijd, maar in verreweg de meeste gevallen maakt De Volder snel enthousiaste medewerkers van de kandidaten. Ze merkt in gesprekken al snel of mensen wel de juiste motivatie meebrengen. “Sommigen willen gewoon niet, dat hebben we ook meegemaakt. Dan ga ik daar verder geen energie in steken. Maar voor degenen die wel willen, gaan we door het vuur. Die begeleiden we niet alleen op werkgebied, maar helpen we ook met andere problemen. Gewoon, zoals je dat in familie doet!”

mamaloes2

Onbetaalbaar

Een groot deel van de Mamaloes-medewerkers heeft een logistieke functie, maar er is natuurlijk ook werk bij de klantenservice, de inkoop en de administratie. Het hangt er maar net vanaf wat mensen kunnen en willen. Er zijn mogelijkheden genoeg. “We zoeken werkzaamheden die bij de mensen passen. Werk is een fundament, zorgt voor ritme en sociaal contact.

Je ziet dat mensen die een tijdje bij ons aan de slag zijn, hun leven weer helemaal zien zitten. Sommigen creëren genoeg zelfvertrouwen en kunnen doorstromen naar een andere werkgever, anderen blijven wat langer bij ons hangen. Maar de voldoening van mensen die hun leven weer op de rit hebben gekregen is onbetaalbaar en daar doe ik het voor!”