Martini Ziekenhuis: Er is in een ziekenhuis zo ontzettend veel te doen


Martini-Ziekenhuis---foto-Kees-Stuip

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om de organisatie inclusiever te maken. Onder aanvoering van HR-adviseur Anne Groen werd een plan opgesteld om de komende jaren 5 of 6 mensen uit de doelgroep per jaar aan te nemen. “En dan gaat het om duurzame plaatsingen.”

Bij het Martini werken bijna 2.900 mensen. Een groot deel daarvan is verpleegkundige of helpende. Behalve vanzelfsprekend artsen, biedt het ziekenhuis verder nog veel functies op allerlei andere gebieden, zoals HR- en ICT-afdelingen en in het Facilitair Bedrijf. “Bij het Martini is een enorme diversiteit aan banen”, zegt Anne Groen, “op allerlei verschillende opleidingsniveaus.”

Twee afdelingen onder de loep

In 2014 besloot het ziekenhuis eens nader te onderzoeken hoe het in kon spelen op de Participatiewet. Er kwam een werkgroep die zich hiermee ging bezig houden. Door een extern bureau zijn onder andere 2 afdelingen onder de loep genomen, om te kijken of er via jobcarving banen gerealiseerd zouden kunnen worden voor mensen uit de doelgroep.

Dat leverde nog niet zoveel concrete resultaten op. Sinds januari schaaft Groen met haar projectgroep aan een plan om geschikte banen te creëren. “Als ziekenhuis vinden we het heel belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en een afspiegeling van de samenleving te zijn. Daar hoort ook bij dat we plek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling om de komende jaren ieder jaar 5 of 6 mensen aan te nemen.”

Ziekenhuisassistent

Anne Groen ging het gesprek aan met gemeente en UWV, bezocht bijeenkomsten van De Normaalste Zaak en nam ook contact op met andere ziekenhuizen om daar eens een kijkje te nemen. Ze kwam tot de conclusie dat er bij elk cluster ondersteunende functies gecreëerd kunnen worden. Hierop wordt de pilot die binnenkort start dan ook ingezet. “Er is zoveel te doen in een ziekenhuis en daar volgt het idee van de ziekenhuisassistent uit. Op elke afdeling blijven veel kleine klusjes liggen, variërend van kopiëren tot koffiezetten of koeriersklusjes. Die kunnen we prima bundelen en daar een baan van maken.”

Om kandidaten te vinden, maakte Groen een bestand van geïnteresseerde kandidaten die zich bij haar of een van haar collega’s hebben gemeld. Zo ook een jongen met slechts 10% zicht. “Die wil dolgraag in het ziekenhuis werken en ik zou hem het liefste morgen aannemen. We moeten in zijn geval alleen wel kijken welke taken hij kan vervullen. Maar, behalve de functie van ziekenhuisassistent, kunnen we verder natuurlijk ook kijken hoe we een baan passend kunnen maken voor een specifieke kandidaat. Dat is ook een goede manier. Er zijn meer manieren om te komen tot het gewenste aantal duurzame plaatsingen per jaar. Met de keuze die we gemaakt hebben voor de pilot 2016 denken we gaandeweg onze ambitie te kunnen realiseren!”

Deel dit bericht