Mediant: Wij willen gewoon goede zorg bieden, in elk opzicht


Mediant is de regionale GGZ-aanbieder in Twente. De organisatie levert een breed scala aan zorgtaken: van langdurige zorg tot crisisopname en van preventie tot diagnostiek. Door de inzet van ervaringsdeskundigen biedt Mediant ook kansen aan mensen uit de doelgroep van de Participatiewet.

Mediant beschikt in Twente over een aantal regionale en bovenregionale behandelcentra. In totaal werken er circa 1.000 mensen. De meeste medewerkers zijn bezig met de primaire taak van de instelling: zorg bieden. “We zijn een platte organisatie,” zegt Janet Poels, die als projectleider verantwoordelijk is voor innovatieve projecten. “We willen onze medewerkers de ruimte en eigen verantwoordelijkheid geven om die dingen te doen waar ze goed in zijn.”

Ervaringsdeskundige

De afgelopen jaren heeft Mediant veel geïnvesteerd in een relatief nieuw beroep: de ervaringsdeskundige. Dat zijn mensen, onder andere uit de doelgroep van de Participatiewet, die de problemen waarmee de cliënten worstelen aan den lijve hebben ondervonden. In 2005 begon de organisatie met het inzetten van deze deskundigen. Dat was nog op vrijwillige basis. In de jaren die volgden, legde Mediant de basis voor verdere professionalisering. Er werd een opleidingstraject uitgestippeld en in 2010 kwam de eerste ervaringsdeskundigen in loondienst.

In 2017 waren er twintig ervaringsdeskundigen met een arbeidsovereenkomst en het uiteindelijke doel is dat elk zorgteam beschikt over iemand die weet hoe het is om zorg te ontvangen. “Dat is wel een transitie,” zegt Poels. “We halen namelijk de kennis van de cliënten in onze zorgteams. Het perspectief kantelt zogezegd. Zo kunnen we de zorg beter op maat aanbieden. De aanwezigheid van ervaringsdeskundigen  geeft cliënten hoop, er is immers een voorbeeld van herstel.”

Volslagen logisch

Ook op andere plekken in de organisatie biedt Mediant kansen aan mensen met een beperking, bijvoorbeeld bij de facilitaire dienst. “Het past echt bij onze organisatie. We bieden zorg, dat is vanzelfsprekend. Maar daarnaast zijn we als werkgever ook in de gelegenheid om kansen te bieden. Dan is het eigenlijk volslagen logisch om dat ook te doen. Wij weten immers als geen ander dat werk mensen ontzettend kan helpen bij het herstellen van hun eigenwaarde en het geloof in hun talenten.”

Poels en Mediant zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om de doelgroep aan zich te binden. Ze denken onder andere aan de inzet van ervaringsdeskundigen in de wijkteams en zoeken ook de samenwerking met andere werkgevers. “Juist daarvoor zijn netwerken als de 99van en De Normaalste Zaak interessant. Wij kunnen leren van meer commerciële organisaties en andere werkgevers kunnen zeker hun voordeel doen met onze kennis van de doelgroep.”