Ministers Schouten en Helder in gesprek over ggz en werk


Begin deze week brachten Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport een werkbezoek aan ggz-instelling Reakt. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de waarde van werk en het belang van goede begeleiding voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Groepsfoto door Sterk door Werk

Tijdens het werkbezoek vertelden een aantal ervaringsdeskundigen met een psychische kwetsbaarheid hoe zij via een begeleid traject succesvol aan het werk zijn gegaan bij reguliere werkgevers. Deze werkgevers gaven op hun beurt aan dat zij in deze collega’s bovenal goede medewerkers hebben getroffen. Soms moesten zij de baan of werkomstandigheden iets anders organiseren, zodat het werk beter aansluit op de vaardigheden van de medewerker en op de randvoorwaarden om duurzaam aan het werk te blijven.

Roep om structurele financiering

Al lange tijd wordt uit verschillende hoeken om structurele financiering gevraagd voor werktrajecten voor mensen die met psychische klachten zijn uitgevallen. Thomas Pruijsen, beleidsadviseur Arbeid, Participatie en Inkomen bij MIND verwoordde het als volgt: “Nu maakt het nog te veel uit of je van UWV/gemeente een uitkering krijgt, of je in een kleine of grote ggz begeleid wordt en of je verzekeraar de nodige ondersteuning biedt”.

De ministers spraken de intentie uit om daar dit jaar werk van te maken. En ze gaven aan dat ze in samenwerking met de convenantspartijen meer willen inzetten op preventie; voorkomen dat mensen uitvallen door psychische klachten.

De Normaalste Zaak hoopt dat er daarmee op korte termijn een structurele oplossing komt voor mensen die zijn uitgevallen. Dat zodra ze eraan toe zijn, zij met goede begeleiding richting werk geholpen worden.