Deze week in de spotlight:
Wie: Tom Stuij van Mondial Movers
Wat: Structurele inzet mensen met een beperking
Waarom: “Past bij ons Rijnlandse zakenmodel”
Hoe: Vaste dienstverbanden en inzet op projectbasis
Mondial Movers is een samenwerkingsverband van 20 verhuisbedrijven met in totaal circa 500 medewerkers. Volgens directeur Tom Stuij maakt elke bij Mondial Movers aangesloten verhuizer wel gebruik van mensen met een beperking: “Dat past bij onze bedrijfscultuur.“
Mondial Movers functioneert als een omgekeerde franchiseketen en het samenwerkingsverband gaat gezamenlijke contracten aan, koopt gezamenlijk in en biedt gezamenlijk een opleiding voor verhuizers. “We werken samen volgens de filosofie dat alles wat beter samen gedaan kan worden, samen wordt gedaan en de rest regelen de bedrijven zelf. ”
De bedrijven die samen Mondial Movers vormen, zijn bijna allemaal familiebedrijven met een lange geschiedenis. Volgens Stuij ligt daar ook de achtergrond voor het hoge MVO-gehalte van de bedrijven. “Wij werken volgens het Rijnlandse zakenmodel. Dus bij ons staan continuïteit en vakmanschap voorop. Winst behalen is natuurlijk belangrijk, maar niet als allereerste.”
Jobcarving en afstemming in team
Daar volgt volgens Stuij uit dat Mondial Movers graag plaats biedt aan mensen met een beperking. “Wij geloven erin dat bedrijven een afspiegeling van de maatschappij moeten zijn. Al onze bedrijven hebben dus wel een of meerdere mensen in vaste dienst die niet voor de volle honderd procent mee kunnen draaien.”
De functie van deze medewerkers wordt toegesneden op hun eigen kwaliteiten. Mondial Movers probeert door middel van jobcarving een geschikt pakket werkzaamheden te creëren. “Daarnaast is het ook belangrijk dat de afstemming in een team klopt. Verhuisteams hebben gemiddeld vier man, daar kun je dan één medewerker in hebben die aangepast werk doet.”
Bespreekbaar maken
Maar dat is niet de enige manier waarop Mondial Movers kansen biedt aan mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij veel opdrachten werkt Stuij samen met opdrachtgevers en lokale SW-bedrijven, om mensen voor de duur van de opdracht een plek te bieden. “Dat kan vooral als we aan grote opdrachten voor bijvoorbeeld zorginstellingen werken. Die kunnen wel een paar maanden duren. De mensen die via de SW-bedrijven bij ons komen, krijgen dan ook een opleiding tot assistent-verhuizer en hebben daarna een veel beter perspectief op de arbeidsmarkt.”
Stuij merkt dat niet alle opdrachtgevers het even aangenaam vinden als Mondial Movers aankondigt ook medewerkers met een beperking dienst te hebben. “Dat moeten we echt bespreekbaar maken, dat is bijvoorbeeld ook een van de redenen dat we lid zijn van De Normaalste Zaak. Want wij juichen het van harte toe als mensen met een beperking serieuze kansen krijgen om gewoon aan het werk te gaan!”
Gouden tip
Tom Stuij – Mondial Movers
Je bent gek als je het niet doet
“Mensen met een beperking zijn echt een verrijking voor je bedrijf. Dat geldt niet alleen op sociaal gebied, maar ook economisch. Het is niet dat je er rijk van wordt, maar met de productiviteit valt het vaak alles mee en daarnaast zijn er natuurlijk veel subsidiemogelijkheden om eventueel mindere prestaties te compenseren.”
Lees de partnerpagina van Mondial Movers