Movares is een van de grotere ingenieursbureaus van Nederland. Het heeft bijna 1.200 mensen in dienst. Ongeveer 80% daarvan heeft een hogere opleiding en volgens Ad van Beek, HR-directeur, is dat ook het probleem: “Het is moeilijk om mensen met een beperking te vinden die aan onze specifieke opleidingseisen voldoen.“
Movares heeft zich tot doel gesteld om jaarlijks 4 tot 6 mensen met een beperking een volwaardige, vaste baan aan te bieden. Tot nu toe bleek het voor het ingenieursbureau echter moeilijk om hoger opgeleide mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te vinden. “Deze doelgroep laat zich niet graag een label opplakken, daarnaast wordt onze zoektocht nog verzwaard door het feit dat we mensen zoeken met een specialistische, technische opleiding.”
Samenwerking
Bij de zoektocht naar geschikte kandidaten werkt Movares samen met de gemeente Utrecht, de Rabobank en een aantal andere grote werkgevers uit de regio. Allemaal hebben ze moeite hebben om hoger opgeleide mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te vinden en allemaal merkten ze dat er tussen droom en daad heel wat praktische bezwaren lagen.
Dat bleek wel toen de samenwerkende bedrijven aanklopten bij het UWV. De uitvoeringsinstantie kwam met slechts 17 hoger opgeleide kandidaten (in de regio groter Utrecht) op de proppen. “Dat kan natuurlijk niet, er moeten veel meer mensen zijn. Maar goed, als het via het UWV niet kan, dan doen we het zelf wel.”
In de regio Utrecht zijn er inmiddels vergevorderde plannen, ondersteund door Movares en De Normaalste Zaak, om te komen tot een goed gevulde database met mogelijke medewerkers. “We zijn nu in de offertefase, dus het gaat er snel van komen. We werken samen met het bedrijf Wij zijn de oplossing, die hebben met een soortgelijk project al succes gehad in Rotterdam.”
Leer-/werkplekken
Hoewel Movares dus eigenlijk mikt op vaste banen, heeft het ingenieursbureau er nu toch voor gekozen om ook stage- en leer-/werkplekken aan te bieden. “Behalve dat het moeilijk is om kandidaten te vinden, is de economische situatie op dit moment natuurlijk niet ideaal. Daarom kiezen we eerst maar voor tijdelijke plekken. Om die te vullen, hebben we onze medewerkers gevraagd of ze geschikte kandidaten kenden. Dat heeft elf CV’s opgeleverd. Die zijn we nu aan het bekijken.”
Het ingenieursbureau gelooft in inclusief ondernemen. Dat blijkt ook wel uit de activiteiten van de Movares Foundation, de eigen stichting die goede doelen op verschillende manieren ondersteunt. Movares stelt verder social return als voorwaarde bij diensten die het inhuurt, onder andere catering en schoonmaak. “Inclusief ondernemen en diversiteit op onze werkvloer passen bij ons bedrijf. We doen het vanuit intrinsieke motivatie, we willen een afspiegeling zijn van de maatschappij. Hoe diverser ons bedrijf, hoe beter.”