MSD: Het begint steeds leuker te worden


msd-spotlight

Marc van Weele, health specialist en HR-business partner van farmaceutisch bedrijf MSD, is verantwoordelijk voor het beleid rond inzetbaarheid en arbeidsongeschiktheid. Sinds 2013 houdt hij zich tevens bezig met de Participatiewet. “Eerst wilden wij zoveel mogelijk alleen de wet volgen maar nu we in 2015 actief van start zijn gegaan worden we steeds enthousiaster”.

Multinational MSD heeft in Nederland drie grote locaties – Oss, Haarlem en Boxmeer. Op deze locaties werkt een grote diversiteit aan medewerkers. Van productie tot onderzoek, van administratie tot commercie, in totaal bijna 4.000 medewerkers.

Volgen ontwikkelingen

Het begon met het volgen van de politieke beleidsontwikkelingen. “De Participatiewet is erg ingewikkeld gemaakt en het volgen van de ontwikkelingen en politieke besluiten was zo ongeveer een halve dagtaak. Omdat we altijd al veel mensen via SW-bedrijven inhuurden waren we een betrokken partij en voor een grote werkgever is het sowieso relevante wetgeving.”

In 2015 volgde de toestemming van het hoofdkantoor in Amerika om op tijdelijke basis banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren. “Wij willen als gezondheidsbedrijf graag ons sociale gezicht tonen en nu kregen we ook daadwerkelijk die kans. In eerste instantie gingen we met gemengde gevoelens aan de slag. We namen het echter zeer serieus en al snel leidde dit tot enthousiasme binnen MSD.”

Plaatsingen

Dat blijkt, want door de gezamenlijke inspanningen binnen MSD werden er tot nu toe al 14 plaatsingen gerealiseerd. “En dan wordt het plotseling gewoon heel erg leuk. We kregen goede kandidaten binnen, voor allerlei verschillende plekken in de organisatie, van het laboratorium tot de HR-afdeling, de facilitaire afdelingen en de productieafdelingen. Het blijken gewoon hele goede, gemotiveerde medewerkers en je ziet dat het hele bedrijf er enthousiast over is.”

Dit enthousiasme uit zich er onder andere in dat afdelingshoofden uit zichzelf vragen om een medewerker uit de participatiedoelgroep. “Dat vind ik nog wel het allerleukste. Goede ervaringen werken heel aanstekelijk en dus pakken we ook stevig door. Eind van dit jaar gaan we een nieuwe inventarisatieronde maken binnen de afdelingen en dan willen we begin volgend jaar nieuwe mensen uit de doelgroep aannemen.”

Ergernis

Van Weeles enthousiasme voor inclusief ondernemen staat in schril contrast tot zijn ergernis over de wetgever. “Er is nauwelijks een touw aan vast te knopen. Wie vallen er nu precies onder het doelgroepenregister, hoe werken de subsidieregelingen eigenlijk, bij wie moet je zijn voor kandidaten, telt inleen uit de doelgroep nu wel mee of niet, mag je nu wel het minimum loon betalen of niet. Vraag het aan drie verschillende mensen bij UWV of gemeente en je krijgt drie verschillende antwoorden. Dat is eeuwig zonde. Maar, mijn advies aan alle geïnteresseerde werkgevers: laat je er niet door weerhouden en ga het gewoon proberen. Begin klein….alle beetjes helpen!”