MVO gaat verder dan Max Havelaar koffie of een Toyota Prius


Interview met Sjoerd van der Maaden, directeur Specialisterren

Waarom doen jullie mee aan het project Arbeidsparticipatie van MVO Nederland?
Begin 2010 richtten twee vaders van zonen met autisme Specialisterren op; een onderneming die IT-diensten levert door mensen die een vorm van autisme hebben. “Wij detacheren bewust niet, omdat mensen met autisme op sociaal vlak beperkt zijn”, legt Sjoerd van der Maaden, directeur van Specialisterren uit. “Bij detachering werk je in een vreemde omgeving, waarin de druk veelal hoger is. Je moet je weg vinden, met nieuwe mensen contacten leggen. Onze medewerkers werken vanuit onze werkplek voor de klant, dus niet op een vreemde locatie. Zo blijft de focus beperkt en zorgen we voor een stressvrije en prikkelarme werkplek, waardoor mensen met een beperking beter tot hun recht komen. Wat dat betreft zijn wij net een sociaal-emotionele firewall”. De aansluiting bij ‘Meer werkplekken voor werkgevers’ komt vanuit twee wensen; enerzijds heeft Specialisterren iets te bieden, anderzijds iets te vragen. “Wij willen graag groeien en vinden het belangrijk dat er een in deze branche een gestructureerde werkwijze komt, die aangepast is op deze werknemers. Binnen het project kunnen we ervaringen delen en kennis van anderen opdoen”, aldus Sjoerd.

 

Hoe verloopt de aannameprocedure?
“Per week ontvangen wij zo’n vijf open sollicitaties. Je zou kunnen zeggen dat dit vanzelf loopt. Maar daarnaast willen meer bekendheid creëren, om op termijn ook nog andere vestigingen te openen. Als een kandidaat is aangenomen, werken we vervolgens aan de hand van gestandaardiseerde werkzaamheden en het opdelen van taken; jobcarving. Zo gebruik je de ‘wendbaarheid’ van mensen: je kijkt naar wat ze aankunnen en geeft ze niet meer dan dat”. Sjoerd vertelt dat begeleiding en structuur hierbij van groot belang zijn: “Wij overleggen elke ochtend kort met elkaar, in kleine groepjes. Dan heb je gelijk inzicht. Een beetje zoals rugbyspelers aan het begin van een wedstrijd schouder aan schouder staan. Door regelmatig, persoonlijk contact kom je sneller tot de kern als er iets speelt. Je creëert een veilige, vertrouwde omgeving. Dat kost misschien wat extra tijd, maar blijkt inmiddels effectief: de rest van de dag wordt er rustig doorgewerkt en heb je geen personele overleggen meer.”

Welke tips of aanbevelingen willen jullie delen met medeondernemers?
“In de komende jaren worden er in de ICT zo’n 30.000 onvervulde vacatures verwacht. Daar tegenover staan zo’n 15.000 tot 30.000 mensen met autisme aan de zijlijn. Ons streven is om onze werkwijze te publiceren en hiermee een voorbeeld te stellen voor andere ondernemers”, legt Sjoerd uit. “Tot nu toe wordt er te weinig met de kennis, kunde en kracht van mensen met autisme gedaan. Wij willen de focus weerleggen en hopen dat het bedrijfsleven leert te kijken naar de kwaliteit deze doelgroep kan leveren. Daarnaast hopen we ook dat voor ondernemers MVO verder gaat dan Max Havelaar koffie en een Toyota Prius. In de kern draait het om investeren in mensen. Wij merken nog wel eens scepsis als we onze filosofie uitleggen. Alsof we een project runnen of sociale werkplaats zijn, en dankzij subsidies wel lekker blijven draaien. Terwijl je ook bedrijfsmatig een reguliere dienst kunt aanbieden met behulp van mensen met een beperking. Economisch is gebleken dat ons model werkt. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Mits je een effectieve, duidelijke aanpak aanhoudt en gestructureerde taken aanbiedt, is het rendement groot. Dat is voor ons de winst!”.

Verder lezen

Project Meer werkplekken bij werkgevers
Dossier Diversiteit & arbeidsparticipatie