Nedco: “Als ze het eenmaal weten, gaat het hartstikke goed”


nedco-header-WP_20140708_001

Deze week in de spotlight:
Wie: Klaas van de Wetering van Nedco
Wat: Kunststoffenspecialist met 17 medewerkers met een beperking
Waarom: “Je moet mensen gewoon een kans geven”
Hoe: Denken aan de lange termijn


Nedco uit Nieuwerkerk aan de IJssel is een grote producent en leverancier van kunststoffen toepassingen. “In elk huis zit wel iets van ons,” zegt magazijnchef Klaas van de Wetering trots. Het bedrijf heeft 55 medewerkers en 17 daarvan hebben een beperking.

De eerste medewerkers met een beperking kwamen redelijk toevallig bij Nedco terecht, vertelt Van de Wetering. “In 1996 vroeg het UWV of we plek hadden voor iemand met een vlekje, zoals hij dat noemde en daarna volgde een MLK-school die op zoek was naar stageplaatsen. We zijn er misschien toevallig aan begonnen, maar doen het wel uit overtuiging. Wij vinden namelijk dat iedereen een kans verdient.”

Omslag
Daarom zou het ook niet bij stageplaatsen blijven. Tot 2005 werd het productiewerk van Nedco vooral gedaan door scholieren die een zakcentje wilden verdienen. “Scholieren werken vooral op zaterdag en in de vakantie, maar wij hebben een omslag gemaakt en wilden dit werk in de reguliere tijd laten doen. Ons productiewerk is eentonig, veel mensen zouden het saai vinden. Het is dan ook ideaal werk voor mensen die op zoek zijn naar vastigheid. En dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met autisme.”

nedco WP_20140708_004

 

 

 

 

 

Langere termijn
Voor Nedco betekent investeren in de medewerkers ook investeren in de toekomst. “Wij denken aan de langere termijn en willen onze medewerkers ook lang bij ons houden. Na de gebruikelijke jaarcontracten, komt iedereen bij ons ook in aanmerking voor een vast dienstverband.”

Volgens Van de Wetering is het belangrijkste verschil met de andere medewerkers, dat het misschien iets langer duurt om mensen met een beperking het werk uit te leggen. “Maar als ze het eenmaal weten, gaat het gewoon hartstikke goed. Ik heb het altijd merkwaardig gevonden dat bedrijven wel miljoenen investeren in een kantoor dat jaren moet staan, maar niet bereid zijn om een beetje extra begeleiding te geven.”

Overigens moet die begeleiding niet overdreven worden, zegt Van de Wetering. Alle medewerkers van Nedco moeten in staat zijn om zelfstandig te werken. “Dat is inderdaad een vereiste, maar als er aanpassingen aan de werkplek nodig zijn is het toch vanzelfsprekend om dat te doen? Dat doe je immers voor al je medewerkers.”


Gouden tip
Klaas van de Wetering – Nedco
Kom een keer kijken
“Iedereen is welkom om bij ons langs te komen en met eigen ogen te zien hoe wij te werk gaan. Bij ons zie je dan een bedrijf waarin alle geledingen ervan overtuigd zijn dat het een goed idee is om mensen met een beperking mee te laten werken. Dat moet overigens ook wel, want zoiets moet natuurlijk door de gehele organisatie gedragen worden.”

Lees de partnerpagina van Nedco Kunststoffen