NH Hotel Group: Het geeft onze teams diversiteit en dynamiek


Wereldwijd heeft NH Hotel Group bijna 400 hotels met bijna 60.000 hotelkamers in 30 landen in Europa, Amerika en Afrika. In Nederland beschikt de keten over 35 hotels en ruim 1.900 medewerkers. Human Resources Director Peter van Putten: “NH Hotel Group wil alle mensen een kans geven en gaat juist uit van talent.”

NH Hotel Group is al jaren actief op het gebied van inclusief ondernemen. Verschillende hotels van de keten werken al met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – bijvoorbeeld in functies bij de Technische Dienst en in de Bediening&Keuken. Van Putten: “We willen iedereen een kans geven. En dan bedoel ik overigens ook mensen die buiten de doelgroep vallen, maar wel een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Niet alleen omdat we deze mensen graag helpen centraler in de maatschappij te staan, maar ook omdat hun bijdrage onze teams diversiteit en dynamiek geven.”

NH Hotel Group heeft een duidelijke ambitie geformuleerd en wil halverwege 2017 20 plaatsingen gerealiseerd hebben. Maar Van Putten kijkt niet alleen maar naar de kille cijfertjes. “We gaan niet plaatsen om het plaatsen. Momenteel hebben we in de Randstad ongeveer 10 nieuwe collega’s geplaatst via partners en initiatieven zoals The Good Hotel, In2Work, Robert Kranenborg Academie en Baanstede.”

Strategie uitrollen

Om de omgang met mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt verder te structureren, is de hotelketen in augustus 2015 in zee gegaan met Locus Netwerk. “Zij begeleiden ons met het uitrollen van onze strategie in de hotels. Dat doen we aan de hand van een speciaal plan van aanpak dat voor ieder afzonderlijk hotel wordt gemaakt. Het is positief om samen te werken met een partner die veel expertise – en op landelijk niveau contacten – heeft binnen de politiek, gemeenten, UWV’s en andere organisaties die zich bezig houden met de participatiewetgeving.”

In samenwerking met Locus ontwikkelt NH Hotel Group pilots in twee hotels: NH Amsterdam Centre en NH Conference Centre Koningshof. Twee compleet verschillende hotels qua ligging en grootte. “De pilots, die maximaal een half jaar zullen lopen, zitten nog in de opstartfase, maar omdat het zulke verschillende hotels zijn, vermoeden we dat de mogelijkheden om mensen te plaatsen en de werkzaamheden duidelijk zullen verschillen.”

Dagelijkse omgang

Juist omdat NH Hotel Group een aanpak per hotel voorstaat, probeert Van Putten de leidinggevenden van de verschillende hotels zoveel mogelijk bij de vormgeving van het inclusieve personeelsbeleid te betrekken. “Daarom zullen de afdelingshoofden ook een informatieve workshop krijgen, waarin wij toelichten wat de Participatiewet inhoudt en hoe wij als bedrijf hier mee omgaan.”

De workshops blijven echter niet hangen op het abstracte niveau van beleid- en wetgeving. Het zijn immers de afdelingshoofden die in hun hotels ruimte creëren voor mensen uit de doelgroep. “Begeleiding is cruciaal als het gaat om de inzet van mensen die een beperking hebben of lange tijd buiten het arbeidsproces hebben gestaan. Daarom trainen we onze leidinggevenden om ze daar zo goed mogelijk op voor te bereiden.”

Deel dit bericht