“Niet de mens, maar het systeem waarin wij leven heeft beperkingen”


De derde stop van DNZ On Tour was in Arnhem, in het prachtige provinciehuis. Het programma was wat korter dan normaal, maar dat mocht de pret niet drukken; de opkomst was geweldig en de diverse samenstelling zorgde ervoor dat er veel werd gedeeld en geleerd.


Jasmijn van der Ploeg opende de middag. Jasmijn vertelde over haar communicatiewerk bij de provincie Gelderland en stipte ook de waarde van werk aan: collegiaal contact, nuttige dagbesteding, onafhankelijkheid… Madelon Verholen (P&O provincie Gelderland) vulde aan dat de provincie actief inzet op inclusie, onder meer met traineeprogramma’s voor statushouders. “Ik zou graag willen dat we nóg meer een diverse organisatie zijn, omdat we samen de samenleving maken.”

Tijdens het onderdeel Cross The Line kregen we een mooi beeld van waar iedereen staat. Op de vraag welke werkgevers iemand uit de doelgroep in dienst hebben, stak bijna iedereen over. Diegenen die bleven staan, gaven aan zeker wel die ambitie te hebben. Op de vraag wie heeft er zelf een arbeidsbeperking? gaf een deelnemer in een rolstoel stellig aan die niet te ervaren. “De systemen in de maatschappij hebben beperkingen, ik niet!” was zijn eyeopener.

Na Cross The Line lanceerde Marcel Hielkema (Scalabor) de website lerenomtewerken.nl: een site vol tips en video’s over inclusief werkgeverschap. Werkgevers met interesse in deze portal konden vervolgens hier een workshop over volgen die werd gegeven door Chantal van Vliet (CAOP).

Na de workshopronde en de speedmeets reikte gedeputeerde Peter van ‘t Hoog het eerste exemplaar van Magazine Inclusief uit, een magazine dat werkgevers in Midden-Gelderland inspireert om inclusief te ondernemen.

DNZ On Tour komt dit jaar nog in Hoofddorp en Tilburg. Grijp je kans en ontmoet mensen met wie jij jouw organisatie -en daarmee de arbeidsmarkt- inclusiever en toekomstbestendig maakt.