Media- en ondersteuningsbureau MEO uit Alkmaar heeft met de opening van een Haarlemse vestiging in 2018 de eerste stap genomen tot verdere uitbreiding. Joost van der Burght (23), mededirecteur van MEO, vertelt.
“Vijftig procent van ons personeelsbestand bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat de mogelijke impact in een kleine stad als Alkmaar beperkt is en ons concept ook elders succesvol kan zijn, zijn we op zoek gegaan naar een tweede locatie. Toen we een prijs voor onze plannen kregen tijdens de Haarlemse challenge NewFuture@Work, is die stad in beeld gekomen.
Het is een mooie proeftuin voor volgende nieuwe vestigingen. De ligging dichtbij Alkmaar maakt kruisbestuiving mogelijk. Door een gedeelde ICT-infrastructuur kunnen personeelsleden op beide locaties aan de slag en behouden we dezelfde cultuur. Wel bleek de aanlooptijd een uitdaging: klanten doen bij ons namelijk geen impulsaankopen, maar zonder extra opdrachten en met extra kosten kannibaliseer je je eigen omzet. Garanties op lokale opdrachten zijn dus belangrijk om te kunnen starten.”
Balans
“We hebben geleerd dat de balans tussen young professionals, vaste krachten en leerwerktrajecten van groot belang is. Het is belangrijk dat mensen die bij ons re-integreren meteen zien dat er succes is en merken: ‘Wow, dit is een team dat er écht voor wil gaan’. We doen dan ook niet onder voor andere mediabureaus.
“Wij willen kandidaten niet nodeloos anders behandelen. Ze kunnen vaak echt wel complexe opdrachten aan. Als ondernemer moet je vooral kansen geven, koudwatervrees overwinnen en ideaalbeelden loslaten. Wanneer iemand niet goed is in klantcontact maar wel in webdesign, laat je die toch alleen websites maken?”
Social return
“De voordelen zijn niet per se financieel. Je krijgt wel zéér gemotiveerde werknemers. Ook belonen opdrachtgevers sociaal ondernemen, want als een andere partij dezelfde prijs en kwaliteit levert, kiezen ze steeds vaker voor MEO. Door bij ons in te kopen, kunnen ondernemers ook hun eigen social return on investment (SROI) invullen. Zo hebben we net een opdracht gekregen die drie banen oplevert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
“Gemeenten gaan heel verschillend om met SROI. Er wordt anders gemeten en aan de resultaten worden verschillende waarden toegekend. Terwijl voor ons consistentie veel belangrijker is. Als ondernemer vind je namelijk altijd wel een manier om met die voorwaarden om te gaan.”
Norm
“Uiteindelijk gaat het erom impact te maken. Als iedereen daar op wordt afgerekend, ‘sociale’ en ‘reguliere’ ondernemers, is er een gelijk speelveld. Daar zijn de juiste gereedschappen voor nodig. In veel regio’s kan een WerkgeversServicepunt die aanreiken, al weet nog lang niet elke ondernemer dat zij er zijn.
“Het is nog te vroeg om te zeggen dat sociaal ondernemen binnenkort de norm wordt. Wel zullen we het steeds normaler gaan vinden, zoals het groene-stroommodel: natúúrlijk doe je dat. Uiteindelijk zal maatschappelijke impact een onderdeel vormen bij de succesmeting van een onderneming. Ik geloof wel dat de markt dat af gaat dwingen.”