AFTRAP VAN DE NORMAALSTE ZAAK
Reclame voor ‘inclusieve’ arbeidsmarkt
Ze zijn er wel degelijk, ondernemers die het de normaalste zaak vinden om iemand die blind is in dienst te nemen. Of iemand die net uit de gevangenis komt. Op 20 september waren er ruim dertig bijeen bij gastheer en partner IIC in Delfgauw, tijdens de officiële start van De Normaalste Zaak. Ze wisselden ervaringen uit, waren aan het netwerken en deden tussendoor ook nog zaken. Het was één groot pleidooi voor een inclusieve arbeidsmarkt. Eén ding hebben al die ‘inclusieve’ ondernemers gemeen. Ze gruwen ervan, om te kijken naar wat mensen met een beperking níet kunnen. Zij draaien het juist om en kijken wat ze nog wel kunnen. Of liever nog, waar ze juist verrekte goed in zijn.
Experts van het donker
Neem bijvoorbeeld Sandra Ballij van restaurant C-taste in Amsterdam. Daar eet je in het pikkedonker en word je bediend door mensen die blind zijn. Letterlijk de mensen die daar blindelings hun weg vinden, dus. Die hebben in C-taste geen beperking, integendeel. Dat zijn ‘de experts van het donker’, zoals Sandra ze noemt. Haar tent draait prima, schuldenvrij en subsidievrij, en haar medewerkers zijn zelden ziek en superloyaal. Ze heeft geen marketingafdeling, want haar eigen medewerkers zijn de beste marketeers voor C-taste. Ze is commercieel-sociaal ondernemer in al haar vezels en haar motto is: ‘if you can dream it, you can do it…!’
Boefje wordt medewerker
Evert de Boer is ook zo’n dromer. Hij is franchiser van drie Hema-vestigingen. Daar werken zo’n 300 mensen, waarvan ca. 20% met een beperking. Iemand met het syndroom van Down achter de kassa? Bij Evert kan het. En als ondernemer ziet hij overal mogelijkheden. Een jongeman die bij een van zijn winkels vernielingen had aangericht, werd veroordeeld tot duizend euro boete. In de rechtszaal stelde Evert voor dat de dader voor dat geld bij hem zou komen werken: “Voor tien euro per uur kan ie mooi 100 uur komen vegen en opruimen.” De rechter vond het een goed voorstel. Onorthodoxe oplossingen om iedereen aan het werk te helpen; Evert weet dat het kan. Met één maar, zo hield hij zijn toehoorders voor: ”Je moet als ondernemer zelf voorop in de strijd. Als je het neerlegt bij een bedrijfsleider of je MT, wordt het vaak niks.”
Ook NS kiest voor inclusief
Als de startbijeenkomst van De Normaalste Zaak een ding liet zien, dan is het wel dat er al veel initiatieven zijn genomen. En dat de geesten en de tijd er rijp voor zijn. Met de groeiende vergrijzing kan het bedrijfsleven alle werkkracht gebruiken. NS ziet door natuurlijk verloop de komende jaren duizenden mensen vertrekken. Mede daarom heeft Merel van Vroonhoven, lid van de Raad van Bestuur bij NS, haar handtekening gezet voor een inclusieve arbeidsmarkt. Dat het niet makkelijk is om dat in te passen in een strak geregeld bedrijf met bijna 27.000 medewerkers, beseft ze zeker. “Maar toch gaan we het doen. Want we zijn allemaal anders, maar wel allemaal gelijkwaardig.”
Een kwestie van meedoen
Jacco Vonhof geeft leiding aan Novon Schoonmaak, dat werk biedt aan zo’n 1.100 schoonmakers. Hij hield een vlammend betoog om een eind te maken aan allerlei subsidies: “Want dat is mijn belastinggeld dat herverdeeld wordt”. Vonhof vindt dat we moeten ophouden overal een probleem van te maken en bepaalde groepen te labelen. “Als je mensen steeds vertelt wat ze niet kunnen, gaan ze daarin geloven.” De inclusieve arbeidsmarkt bij Novon hangt alleen samen met het woord ‘meedoen’. “Wij maken maar één verschil: je wilt of je wilt niet. Wie wil werken, kan bij ons meedoen.” Recent kreeg de onderneming via jeugdzorg tien jongens binnenvon. “Schulden, verslaving, geen opleiding; kortom, alles wat je niet wilt dat je eigen kinderen overkomt. Maar ze wilden wel, en inmiddels hebben ze alle tien een baan.” Zo gingen er deze middag heel wat succesverhalen rond. Zowel tijdens de plenaire sessie als tijdens de rondetafelgesprekken. Daar bogen de vertegenwoordigers van de bedrijven die zich bij De Normaalste Zaak hebben aangesloten – dat zijn er al meer dan 70 – zich over de problemen maar vooral over de kansen en mogelijkheden van de inclusieve arbeidsmarkt.
Omkukelen en ‘kanteldenken’
Harry Haddering (voorzitter van Tooon, de belangenverenging voor jongeren met een arbeidshandicap) was op Den Haag CS met z’n rolstoel omgekukeld over een losliggende tegel. Dat leverde hem een paar gekneusde ribben en een fikse snee in zijn hoofd op. Hij moest dus langs het ziekenhuis, voor hij zich meldde bij De Normaalste Zaak. Hij miste daardoor de opening, maar was nog wel op tijd voor het rondetafelgesprek. Ondernemers wilden van hem weten waarom mensen met een beperking in de kaartenbakken zo lastig te vinden zijn. Dat heeft te maken met regels voor privacy en de antidiscriminatiewet, wist Harry: ”Ik ben gelabeld, maar dat mag niet zichtbaar zijn”. Hij vertelde verder dat hij die dag de wekker om kwart voor zes had moeten zetten om per openbaar vervoer en met rolstoeltaxi tijdig in Delfgauw te zijn. En dat hij die avond zeker niet voor half twaalf op bed zou liggen. ‘Hoe bedoel je, werken naar vermogen?’ vroeg hij de toehoorders quasi spottend. Waarop één van hen opmerkte: ”Jeetje, Harry, je lijkt wel een ondernemer!” Na afloop was Harry zeer te spreken over de bijeenkomst. “Het is prettig te merken dat deze bedrijven openstaan voor het ‘kanteldenken’ over arbeidsparticipatie van mensen met een beperking. Geïnteresseerden in mijn visie daarop kunnen me mailen. Via voorzitter@tooon.me. Inderdaad, tooon met drie o’s.”
Enkele reacties:
Paul Vermeer, Autitalent: “DNZ was echt een goede sessie met hoogwaardige contacten”
Hans van Hoven, Blomsma Print en Sign: “Voor mij was het een feestje van (h)erkenning”
EEN KIJKJE IN DE KEUKEN
Deen Supermarkten
“Het betrekken van mensen met een beperking heeft een maatschappelijke rol maar is ook voor de interne organisatie goed. Het werkplezier wordt veelal positief beïnvloed door de inzet van de diverse wajongeren.” – lees verder over Deen –
Visscher Peugeot en Citroen
“Het zijn heus niet allemaal tobbers of kneusjes die als moeilijk bemiddelbaar aangeboden worden. Het zijn mensen die “nog niet zijn wakker gekust”. We hebben er een aantal goeie medewerkers aan overgehouden.” – lees verder over Visscher –
TIMMERFABRIEK DE VERBINDING WINT HART-HOOFDPRIJS TRIODOS BANK
De Verbinding, de Groningse timmerfabriek voor dove mensen en partner van De Normaalste Zaak, heeft de Hart-Hoofdprijs 2012 gewonnen. Dit is de publieksprijs voor de meest vernieuwende en inspirerende duurzame ondernemer. http://www.deverbindingbv.nl en http://www.triodos.nl/nl/over-triodos-bank/hart-hoofdprijsoverzicht/
AGENDA
(activiteiten met partners De Normaalste Zaak)
Ronde tafel dialoog: een kennisintensieve organisatie en toch plek voor mensen met een arbeidsbeperking?
15 november van 14.30 tot 17.00 uur, locatie volgt De Normaalste Zaak organiseert een ronde tafel dialoog voor bedrijven die graag inclusief willen ondernemen maar zich afvragen of dit wel mogelijk is binnen hun organisatie. Deze bijeenkomst is bedoeld voor kennisintensieve (vaak dienstverlenende) bedrijven die zoeken naar manieren om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan hun organisatie te verbinden. Onderwerpen die aan bod zullen komen: welke doelgroepen zouden kunnen passen binnen mijn bedrijf? Welke functies zou je aan kunnen denken? Jobcarving, interessant om over na te denken? Wat kan ik meer doen dan zelf banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Kortom: een middag om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen met collega-bedrijven. De bijeenkomst zal plaatshebben bij een van onze partnerbedrijven. Locatie volgt. Voor meer informatie mail naar De Normaalste Zaak. Wilt u meedoen? Meld u aan.
Help, ik heb een cao-afspraak
27 november 2012, tijdstip en locatie volgen Op dinsdag 27 november organiseert AWVN samen met De Normaalste Zaak een bijeenkomst over hoe werkgevers hun cao-afspraak over mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in kunnen vullen. Ook werkgevers die een dergelijke afspraak in hun cao of arbeidsvoorwaardenregeling willen opnemen, zijn van harte welkom. Zet de datum vast in uw agenda. Nadere informatie over tijdstip en locatie volgt. Voor meer informatie mail naar De Normaalste Zaak. Wilt u meedoen? Meld u aan.
Startbijeenkomst ontwikkelen business case
12 december 2012, 14.00 uur, omgeving Utrecht Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten lonen. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor de werkgever. Anders is een duurzame arbeidsrelatie niet mogelijk. En dat is nu vaak het knelpunt. Kosten en baten, zowel in geld als in tijd staan niet altijd in verhouding tot elkaar. Dat geldt ook voor kansen en risico’s. Samen met partners wil De Normaalste Zaak een aantal businesscases uit de praktijk ontwikkelen. Voor meer informatie mail naar De Normaalste Zaak. Wilt u meedoen? Meld u aan.
Tweede Tekensessie en nieuwjaarsborrel
10 januari vanaf 15.00 uur, midden van het land Na het succes van de eerste tekensessie volgt in januari de tweede. Een ontmoeting met gelijk gestemde ondernemers en werkgevers. Informatief, inspirerend en ook zakelijk interessant. Een bijeenkomst die u als partner van de Normaalste Zaak niet mag missen. Zet de datum vast in uw agenda. Voor meer informatie mail naar De Normaalste Zaak. Wilt u meedoen? Meld u aan.
In voorbereiding
De Normaalste Zaak bereidt een gesprek annex werkbezoek voor met de Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken. Voor partners van De Normaalste Zaak een uitgelezen kans om met de kamerleden in gesprek te gaan over ondernemen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Over het plezier, de zorgen, de regels en de toekomst. Binnenkort meer informatie over dit onderwerp. Wilt u alvast meer informatie mail dan naar De Normaalste Zaak. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden (maximaal 8 deelnemers).
EERSTE 16 CERTIFICATEN PRESTATIELADDER SOCIALER ONDERNEMEN UITGEREIKT
Vrijdag 28 september 2012 hebben zestien bedrijven – waaronder een groot aantal partners van De Normaalste Zaak – een erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) overhandigd gekregen. De erkenning toont aan dat deze bedrijven meer dan gemiddeld bijdragen aan werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het instrument kan objectief worden bepaald in welke mate een bedrijf bijdraagt aan de werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
De eerste PSO bedrijven
Asito Enschede Noord, Blik Op Werk, Bouwbedrijf Van Asperdt, De Verbinding, Gascogne, GroenWerkXL, Het Goed Groep, Macek Technika, OMC-Group, Sallandse Wegenbouw, Specialisterren, Stichting Supportpunt Eindhoven, Trigion Beveiliging, Visschedijk Catering, Visschedijk Hoveniers en Visschedijk Schoonmaak zijn de eerste bedrijven in Nederland die zich officieel ‘PSO erkend’ kunnen noemen. Met deze erkenning tonen deze bedrijven aan dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO People) doordat ze bijdragen aan werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Social return – ofwel de vereiste vanuit de overheid om bij een inkoopopdracht ook werkzaamheden door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te laten verrichten – wordt steeds vaker een onderdeel bij een aanbesteding. Door te beschikken over een PSO certificaat kunnen bedrijven zich op dit punt positief onderscheiden van concurrenten.
Toetsing
Om een erkenning te krijgen, moeten bedrijven aantonen dat ze meer dan gemiddeld bijdragen aan werk voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt én dat ze zorgen voor passend werk, integratie binnen de organisatie, begeleiding hebben geregeld en aandacht hebben voor het functioneren en de ontwikkeling van deze medewerkers. Het inkopen van diensten of producten bij andere PSO gecertificeerde organisaties of sociale werkplaatsen behoort ook tot de mogelijkheden. TNO toetst de eerste 20 bedrijven. Daarna nemen certificerende instellingen dit over. SIRN gaat de PSO beheren.
Doorontwikkeling
De PSO is geen statisch instrument, maar wordt door TNO in samenwerking met stakeholders doorontwikkeld op basis van ervaringen in de praktijk en nieuwe ontwikkelingen. Dit betekent onder andere dat TNO, Vernieuwing Bouw (platform voor organisaties die vernieuwing in de bouw nastreven) en De Normaalste Zaak gaan samenwerken om te komen tot één samenhangende prestatieladder voor social return, waar de PSO integraal deel van zal uitmaken. De Normaalste Zaak is een onlangs opgericht een werkgeversplatform dat zich sterk maakt voor de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.